top of page

Vi må skalere opp testingen

Jeg fikk spørsmål i dag fra en som var bekymret for at det å stanse viruset ville ha for høye kostnader over tid til at folk ville gå med på det. Svaret mitt var:


Godt spørsmål. Men nedstengning bør nok være en absolutt siste utvei om man ikke kommer til mål med andre virkemidler. Nettopp fordi som du skriver, det er så ekstremt inngripende. Lockdown har jeg bare vært for én gang under denne pandemien, og det var medio mars 2020. Da hadde vi kjørt alt i grøfta og latt viruset spre seg helt utenfor kontroll, i løpet av få uker ville vi hatt 0.5-1 million smittede og vi hadde ikke testkapasietet og ikke smittevernutstyr.


Under enhver mer normal omstendighet må man gjøre det man kan med mindre inngripende tiltak. Og det finnes mange av dem, som har vist seg å være effektive.

1. Massetesting. Dette tiltaket alene vil trolig kunne holde smitten på et svært lavt nivå nå som vi har så mange vaksinerte. Selv uten TISK. Massetesting + TISK vil være enda bedre. Det er mange leger som bruker "vanlig" regnemåte på effektivitet og usikkerhet omkring blodprøver, som argument for at ikke massetesting har noe for seg. Men det blir helt feil. Vi kan ikke bruke regnestykker som bare tar høyde for effekt og usikkerhet hos individene her. Og det er det vi leger har lært. Når det gjelder massetesting er hele poenget at testene fjerner smittekjeder fra samfunnet. Å avdekke og stanse bare én slik kan teoretisk sett avverge en hel lockdown! Ved massetesting er man dermed altså avhengig av å bruke en helt annen matematikk, som ikke vi leger har lært, men som økonomene og matematikerne er gode på. Da må vi kjøre simuleringer. Og så må vi fortsette å masseteste selv om prevalensen er svært lav. Selv om vi kan teste sjeldnere da. For hele poenget er å stanse smittekjedene før de får spre seg. Det er en stor tabbe å stanse massetesting.


Dersom man mangler tester, kan massetesting kombineres med poolede tester/gruppetester. Alle testene fra en klasse kjøres i samme test, for eksempel. Slår den ut, må alle testes individuelt.

Teoretisk sett kan massetesting alene holde smitten i sjakk også i uvaksinerte befolkninger, om man gjør det ofte nok. Noen snakker om at vi må venne oss til å ta slike tester om morgenen, som å pusse tennene. Men det er slett ikke nødvendig å gjøre det så ofte. Bare se så stor effekt massetestingen på skolene i Oslo fikk.


Et motargument som har vært brukt mot massetesting er at så mange må i karantene. Men da har man ikke forstått matematikken bak. For det er jo bare i første runde at mye smitte oppdages. Etter hvert vil dette verktøyet ha stanset nesten alle smittekjedene, og når nye oppstår vil de oppdages tidlig gjennom at man ikke har sluttet å masseteste. Da blir det bare noen få som må i isolasjon. Og karantene kan man tillate seg å fire mer på, når man bruker massetestene, for da vil smittekjelder som glipper ved manglende karantene fanges raskt opp uansett. Selv om noe bruk av karantene vil være svært lønnsomt samfunnsøkonomisk. Og for de som slipper å bli smittet.


Men også andre tiltak er viktige: Ventilasjon, luftrensere og munnbind forebygger alle luftsmitte effektivt. Det har lenge vært internasjonal konsensus om at dette nesten utelukkende handler om luftsmitte. Det er vist at ventilasjon har mye å si for å forebygge smitte. Å åpne vinduene er gratis.. CO2-målere som kan kjøpes på Clas Ohlson varsler når CO2-nivået i luften blir for høyt. Da trengs det lufting. Da er også konsentrasjonen av viruspartikler i luften høy. Det er vist at CO2-nivået i klasserom stiger mye mot slutten av skoledagen. Da er luftkvaliteten dårlig, og barna strever mer med konsentrasjon og læring. Lufting da vil både bedre luftkvaliteten for barna og redusere konsentrasjonen av viruspartikler i lufta. Win-Win.


Luftrensere med HEPA-filter eller bedre viser også god effekt! De er billige og kan kjøpes på butikken for et par tusenlapper. Fagfolk som jobber med dette internasjonalt nå mener at vi må endre måten vi bygger på; som man nå som en største selvfølge har toalett og vask i alle bygg, mener de man må ha en luftrenser i alle rom der folk møtes.


Og det er åpenbart at gode munnbind hindrer slik smitte i stor grad. Særlig da om det er den smittede som har det på seg.


Ingen av disse tiltakene innebærer en eneste stengt virksomhet eller et eneste avlyst arrangement. De koster lite og trolig svært mye mindre enn de kostnadene samfunnet nå må dekke til akutt sykdom og langvarig uførhet på grunn av en sykdom vi har sluttet å forebygge.


Som sagt, massetesting alene, gjort riktig, vil trolig kunne gjøre at man kan holde samfunnet åpent på lang sikt, med disse variantene. Når vi stanser smittespredningen vil vi også redusere riskoen for utviklingen av nye varianter dramatisk.


Disse metodene gjør også at vi unngår alle disse jo-jo-situasjonene som vi har blitt kastet ut i ved at man slipper opp, strammer til, om og om igjen. Det er veldig lite sofistikert og veldig lite effektiv måte å kontrollere pandemien på, og det koster alt for mye i sosiale og økonomiske kostnader.

Om vi får med resten av Norden på en koordinert push med massetesting over alle landene, vil vi trolig komme ned i svært lave smittenivåer i løpet av kort tid.

Vi må skalere opp testingen.

Comments


bottom of page