top of page

Vi må kombinere vaksiner med smitteverntiltak

I stor grad fordi vi sluttet å masseteste, og vi trappet ned TISK.


Hva skjer da?

Vi slutter å knipe andre enn de med symptomer. Men vi vet at mange av de som smittes av Covid aldri utvikler symptomer. For barn mener man at dette er så mange som mer enn halvparten av de smittede. For voksne, noe færre. Men: Med det opplegget vi kjører i Norge nå, finner vi nesten ingen av dem.


Hva skjer med dem da, når vi ikke lenger holder avstand til andre? De smtiter andre. Som smitter andre. Som smitter andre.

Noen av de som smittes, er eldre som er avhengig av hjelp utenfra.

Noen dør.

Dette er helt som forventet. Ikke noe av dette er den minste lille bit overraskende, hvis man har satt seg inn i hvordan dette viruset oppfører seg.


De som tror at 75% vaksinegrad er nok til å oppnå flokkimmunitet med dette viruset, har nok nå fått seg en ubehagelig oppvåkning.

Årsaken til at det ikke fungerer slik, er godt beskrevet i denne artikkelen. Man er faktisk litt usikker på om det er mulig å oppnå flokkimmunitet i det hele tatt. https://www.nature.com/articles/d41586-021-00728-2


Hvorfor får vi ikke flokkimmunitet nå? - Vi har ikke vaksiner som hindrer infeksjon. Det kan vi komme til å få senere, spesielt vil det være gunstig om vi får vaksiner som kan gis som nesespray. Da vil vaksinen deponeres direkte i slimhinnene der vi først eksponeres for viruset. Da vil det dannes en annen gruppe antistoffer, IgA, som er i slimhinnene og som raskere vil komme i kontakt med viruset. Slike vaksiner er under utvikling. Andre vaksineteknologier også. Så vi kan komme til å få vaksiner som stanser smitte også, etter hvert. Men vi har det ikke i dag.


Så kan det hende at en 3. og eventuelt en 4. dose kan hjelpe for å få mer varig immunrespons. Men vi er altså ikke helt der heller, ennå.


Så er det slik at R for Delta er veldig høy. Og det betyr at vaksinasjonsgraden må være tilsvarende høyere for å nå flokkimmunitet. Vi er nok ganske langt unna der fortsatt - man må nok i hvert fall vaksinere de mindre barna og, før det kan være mulig å tenke på. Nå er vaksinen godkjent av FDA ned til 5 år, og man er i full gang med å teste på yngre barn, så det er kanskje ikke så langt unna. Men vi er ikke der ennå. Og det er ikke gitt at vi når flokkimmunitet selv om vi vaksinerer barna.


Hva er konsekvensen av dette? Jo, at vi MÅ KOMBINERE VAKSINENE MED SMITTEVERNTILTAK.


Det er ingen seriøse forskere internasjonalt som snakker om at vi skal kunne lene oss på vaksinene alene på det nåværende stadiet.


Men det er enda en grunn til at det er meningsløst å la dette spre seg. Det kan virke som man her i Norge har fått forståelsen av at det bare er å la seg smitte, så blir vi immune alle sammen. Men forskningen peker i retning av at varig immunitet gjennom infeksjon rett og slett ikke gjelder for dette viruset. Det ser ut som uvaksinerte vil bli smittet gjentatte ganger. https://www.medscape.com/viewarticle/961487


Her er en studie som har beregnet at det vil skje gjennomsnittlig ca. hver 16. måned. Det er som med forkjølelse: Det er ingen av oss som tror vi aldri mer blir forkjølet igjen, selv om vi blir forkjølet. Slik ser det ut som SARS-CoV-2 fungerer også. https://www.thelancet.com/.../PIIS2666-5247(21.../fulltext


Så ser det ut at de som tar vaksinen etter å ha vært smittet får et veldig sterkt og godt immunsvar. Så det er lurt å ta vaksinen etter at du har vært smittet. Ellers vil du trolig bli syk igjen senere. Og det er dessverre ikke slik at man alltid blir mindre syk neste gang.


Så hvorfor skal vi la alle barna våre bli smittet her i Norge? Det er ingen logikk i det. De vil enten måtte regne med å bli smittet gjentatte ganger, eller de må uansett ta vaksinen etter å ha vært smittet, for å få bra nok immunrespons til å slippe flere infeksjoner. Hvis de uansett må utsettes for risiko for vaksinebivirkninger, hvorfor skal de også utsettes for smitten først?


Pfizer er nå godkjent av FDA i USA, i 1/3 dose, for bruk hos barn i alder 5-11 år. Resultatene viste god effekt og lite bivikrninger. Sjeldne bivirknigner må følges på langs når man setter i gang med vaksinering i stor skala. Men det ser ut som de yngre barna er mindre utsatt for bivirkninger enn ungdommene, med de data som foreligger nå. Det ser ut som en god og trygg vaksine.


Og så er det veldig lite lurt å vaksinere de som nettopp har vært smittet, eller som har aktiv infeksjon. Når vi her i Norge slipper løs smitten og ikke tester barna, vil vi altså vaksinere mange som ikke burde vært vaksinert akkurat da, fordi de er/nettopp har vært smittet. Men det vet vi ikke, for vi har sluppet løs smitten uten å vite hvor det er.


Det vi driver med nå, er derfor uklokt av mange årsaker.


Og det er altså svært få argumenter for å ikke prøve å gjøre noen grep for å få smitten ned på et lavt nivå, der vi _faktisk_ kan få leve livene våre relativt uforstyrret. Det vi driver med nå, å tro at dette skal bare gå seg til, er nok dessverre litt som å tro på julenissen, for å sitere Arne Søraas, som jeg mener har svært fornuftige uttalelser om dette. https://www.tv2.no/a/14308446/


Viruset bryr seg altså overhodet ikke hva vi bestemmer oss for. Prøv å slå det i hodet med gode argumenter. Det vil ikke lytte.


Så hvis vi må ha smitteverntiltak, hva skal vi gjøre?


Det mest effektive er massetesting.

Hvorfor? Fordi vi ta identifiserer svært mange av de sirkulerende asymptomatiske smittekjedene i et område på en gang, og kan isolere disse og hindre dem i å smitte videre. Hva skjer da? Smittetallene går umiddelbart ned. Vi må finne oss i at en del må gå i isolasjon eller karantene i første runde, men i neste vil mye færre være smittet. Hvis det ikke lenger er smitte i sirkulasjon, vil _ingen_ lenger trenge å gå i isolasjon eller karantene. Og ingen vil bli syke! Vi kan leve som normalt. Hva skal til for at vi skal kunne fortsette med det på sikt? Jo, - vi må masseteste igjen etter en liten stund. SELV OM vi ikke kjenner til smitte. Og i hvert fall om vi oppdager smitte. Jo raskere vi massetester da, jo raskere får vi luket ut smitten, og jo mindre vil noen av oss bli påvirket av den. Ikke i form av sykdom, og ikke i form av nedstenging.


Å kutte ut massetesting er fryktelig lite lurt. For det koster såpass lite i forhold til hva man vinner.


Husk: Det er ingen ting som er helt kostnadsfritt. Vi må velge det som plager og koster oss minst, i sum.


Men for at massetestingen skal fungere, må vi altså isolere de smittede og sette nærkontakter i karantene. Kanskje vi kan tillate oss å korte ned på karantene, ikke inkludere like mange, når vi har vaksinert så mange. Men vi _må_ beholde TISK-systemet, for at vi skal holde oss rimelig klar av smitten! TISK er den viktigste enkeltgrunn til at Norge har hatt så god kontroll til nå. Men nå er kommuneoverlegene fratatt verktøyene de hadde til å drive dette effektivt. Det må det gjøres noe med.


Så er det meningsløst å ikke informere befolkningen om at ventilasjon er et effektivt smitteforebyggende tiltak. Gjennomlufting av klasserom i friminuttene er vist å forebygge smitte. Vi bør jobbe for å bedre ventilasjon i offentlige rom. Andre land har gjort dette i halvannet år nå. CO2-målere viser effektivt når det er behov for lufting. Studier har vist at disse oftere viser dårlige verdier mot slutten av skoledagen. Da er luften i klasserommene så dårlig at barna ikke klarer å konsentrere seg uansett. Lufting er to fluer i en smekk.

Det er like meningsløst at det ikke informeres om at _luftrensing_ er effektivt i å forebygge smitte. Luftrensere som kan kjøpes for noen få tusenlapper på butikken kan kompensere der man ikke får fikset ventilasjonen.


Det er også meningsløst å ikke informere om at munnbind fortsatt har noe for seg. Dersom man fortsetter å bruke dette på steder der man ikke kan ha avstand, som vi alle har lært, vil det forebygge mye smitte. I helsevesenet bør det være obligatorisk når man har pasientkontakt.


Alle disse tiltakene kan bidra til at smitten holdes effektivt nede. Og mye mer effektivt enn tidligere, fordi så mange er vaksinert. Ved beskjeden, men kontinuerlig bruk av disse virkemidlene bør det være mulig å slippe andre, mer inngripende virkemidler, som å begrense hvor mange mennesker som kan møtes, eller regelrett stanse samfunnsaktiviteter.

Nedstengning av samfunnet er en fallitterklæring. Det bør ikke gjøres med mindre alt annet har sviktet. Alt annet, betyr alt det som er listet over.


Problemet i Norge i dag er at vi ikke gjør noe av dette. VI lar bare smitten spre seg. For "pandemien er over, og viruset er ikke mer farlig enn influensa".


Det er selvsagt sprøyt, begge deler. Pandemien er slett ikke over. Interessant nok har jeg nå hørt at enkelte reiselivstopper internasjonalt har begynt å leke med tanken om eliminasjon av viruset: De forstår at hver gang ting begynner å se bra ut, og man åpner for reising, vil reisingen i seg selv gi smitteøkning som gjør at man igjen må stanse aktivitene i bransjen. De ser at bare ved eliminasjon kan de klare å holde driften i gang over tid.


Det er først når folk får denne forståelsen at vi kan forvente å se endring. Så lenge man gjør som i Trondheim, å samle tusenvis i konsert for å feire gjenåpningen, og nesten avslutter all testing, må vi forvente at det vil kunne lede til ny nedstengning. Det vil ta mer tid enn før, men det vil nesten måtte komme, når vi ikke har bedre forutsetninger enn nå.


Og: Viruset er ikke som en influensa. De siste ukene har jeg dukket ned i dette med hva viruset gjør med hjernen vår. Det kan jeg skrive mye om, og det bør jeg nok gjøre. Men for å rekapitulere: Det er mer og mer som tyder på at viruset skader hjernen direkte. Der forskningsfronten står nå, ser det nok mest ut som viruset ikke krysser blod-hjernebarrieren og skader nervecellene direkte. For selv om et par studier har rapportert at de har funnet at nevronene i hjernen uttrykker ACE2, som er nødvendig for at viruset skal gå inn i cellene, så kan det se ut som det dreier seg om metodesvakhet ved de studiene. Fra før er det antatt at nerveceller ikke uttrykker ACE2. Det som imidlertid er sikkert, er at viruset går inn i endotelcellene i hjernen. Endotelcellene er de cellene som dekker innsiden av blodårene. Det som er litt urovekkende, er at man også ser at ørsmå blodårer i hjernen rett og slett blir ødelagt av viruset. https://www.nature.com/articles/s41593-021-00926-1


Man ser også store inflammatoriske forandringer på selve hjernecellene, selv om viruset ikke nødvendigvis går inn i de cellene. https://www.nature.com/articles/s41392-021-00719-9


Og det som er mer vemmelig, er at stadig flere studier rapporterer at man finner endringer i hjernen ved Covid-19 som har fellestrekk med nevrodegenerative sykdommer som Alzheimers og Parkinson. https://www.alz.org/.../rel.../covid-19-cognitive-impact.asp


Man tror også av Covid fremskynder utvikligen av disse sykdommene. https://journals.lww.com/.../Coronavirus_disease_2019_and...


Og man ser at volumet av hjernemassen påvirkes i områder av hjernen der man ofte ser symptomer: som området som styrer luktesansen og hukommelsen.


Så ser vi tilfeller av svært alvorlig langtidssykdom, inkludert slag, nyresvikt og diabetes. Det er viktig at vi husker på at selv ett slagtilfelle der vedkommende blir helt hjelpetrengende, er ekstremt kostbart for samfunnet. Det er derfor vi normalt sett arbeider så hardt for å forebygge dette. Det, og det at vi ønsker å forebygge store individuelle lidelser.

Så det å la denne smitten spre seg, vil være ekstremt kostbart for samfunnet på sikt. Det handler altså ikke bare om hva helsevesenet kan klare her og nå. https://www.nature.com/articles/d41586-021-01392-2


Når vi har så høy vaksinasjonsgrad som vi har her i landet nå, vil det kreve ganske lite å holde kontrollen på et lavt smittenivå. Tiltakene vil være lite inngripende både for barn og voksne. Men når vi tillater det som skjer nå, vil kostnaden selvsagt bli svært mye større, og tiltakene vil måtte bli veldig mye mer inngripende for å gjenvinne kontroll dersom smitten blir for utbredt. Som den helt åpenbart er blitt nå.


"Å leve med Covid" er nok ren ønsketenkning. Jo raskere vi gjenvinner kontrollen, jo mindre vil det koste oss, på kort og lang sikt.





Comentarios


bottom of page