top of page

"Søringkarantene"



Hanne Edøy Heszlein-Lossius og Marit Karlsen svarer Elin Ørjasæter om hvorfor Covid-19 i Finnmark er en dårlig idé som går langt utenfor reiselivets interesser. Takker de to for viktig innlegg, og er ikke imponert over Ørjasæters forståelse av hvordan det er å drive helsetjenester i Finnmark.


Det er ca. 2000 km fra Hammerfest til Oslo. Det er lenger enn avstanden fra Oslo til Paris. Da jeg begynte som turnuslege ved Hammerfest sykehus hørte vi historien om den gangen daværende avdelingsoverlege på kirurgisk avdeling startet som nyutdannet lege der oppe. Han og overlegen var de eneste to kirurgene. I den første påskeferien dro overlegen på ferie. Den ferske kirurgen sto alene igjen, med beskjed om å gjøre så godt han kunne. Viste det seg at jobben var for komplisert for en fersk kirurg, skulle han sy igjen og sende pasienten med Hurtigruta til Tromsø.


Dette er mange år siden. Nå er det mange leger på Hammerfest sykehus, og som regel fungerer ambulanseflytransporten, om ikke alltid. Men det er ikke slik at det er mange fly å ta av, ei heller leger. Som tidligere fastlege i Hammerfest var vaktdistriktet mitt på over 20 mil. Eneste lege. Ingen støtte utenfor sykehus fra anestesien eller andre, om det var ekstra alvorlig. Når pasienten sluttet å puste utenfor sykehus var det bare å brette opp ermene for den legen som var på jobb. Vi var mange som befant oss tidlig i karrieren. Vi fikk bra trening i mange ulike prosedyrer og situasjoner. Men om jeg som vakthavende lege skulle velge å følge en dårlig pasient i ambulanseflyet til Tromsø, måtte jeg samtidig vite at begge de to kommunene jeg hadde ansvar for, ville være uten lege på vakt frem til jeg var tilbake.


Det er ikke bare å trylle frem flere leger i småkommuner i Finnmark. Og det er ingen selvfølge at pasienten i det hele tatt kommer seg til sykehus. I april 1999 var det så mye snø og så dårlig vær så lenge at en av pasientene jeg skulle ta imot på kirurgisk avdeling på sykehuset måtte ligge hjemme på Sørøya med brukket lårhals i tre døgn før vi fikk fraktet henne til sykehuset.


Jeg og min familie ble i Finnmark i tre år, gode år. Når man jobber som lege i Finnmark er det veldig tydelig hvor langt det er til Oslo. Med Ørjasæters innlegg vises det likedan hvor innmari langt det er FRA Oslo og opp til Finnmark. Kulturelt, mentalt og praktisk sett, på alle vis. Karantene for søringer handler i første omgang om å redde menneskeliv.

Her er Ørjasæters innlegg.


Comments


bottom of page