top of page

Svenske helsearbeidere kan bidra til smittespredningen




Kan noen opplyse meg om hvor forslaget om å erstatte karantene med testing på dag 3 og 7 for kontakter til påvist smittede som ikke defineres som nærkontakter a la samboende familie/kjæreste, eller - har vært direkte involvert i pleie av syke, kommer fra?


Smittevernfaglig er dette et dårlig råd. Det gjelder å rette tiltakene dit vi vet viruset kan befinne seg, for å unngå generell lockdown og andre ikke målrettede tiltak. Men når man vet hvor mye indirekte smitte som foregår, og hvor ekstremt kostbart det er for samfunnet det er å la viruset spre seg, er det uklokt å ikke ha karantene på kontakter. Test på dag 3 og 7 er langt fra bra nok. Det ser ikke ut til at FHI er opphav til dette rådet, ut fra kommentarer derfra om at man ikke var forberedt på dette og ennå ikke vet hvordan det skal implementeres i praksis. Hvis anbefalingen ikke stammer fra FHI, hvor kommer det fra? Det er da ikke likt HDir å fremme et slikt forslag? Er det et rent politisk utspill? Er det i så fall greit at politiske myndigheter tar seg frihet til å lage egne tiltak uten at disse lener seg på helsefaglige vurderinger? Er ikke dette noe som vi i så fall skal bli klart og tydelig informert om, all den tid vi alle antar at alle slike råd er basert på fagfolks anbefalinger?


Slik det er nå sendes det signaler om at man ikke trenger å ta dette viruset særlig på alvor lenger - fordi myndighetene viser at de ikke gjør det. Det kan koste samfunnet milliarder i ny nedstengning og mange mennesker store belastninger. Med liten potensiell gevinst.


Årsaken til at dette kan føre mer ugreie med seg enn forutsett er at regjeringen også fra i dag åpner for arbeidsreiser over grensa til Sverige, og man melder at målet er å åpne mer. Sverige har fortsatt ukontrollert smittespredning, og mange unge og helsearbeidere er langtidssyke - selv om propagandamaskinen der, unnskyld uttrykket, prøver å få det til å fremstå annerledes. At reelle dødstall der skal ha falt fra 50-80 per dag over uker, til reelt null i går er statistisk bortimot umulig. Regjeringen vår påstår at det er så viktig for arbeidslivet å få i gang reiser over grensa. Joda. Men det er faktisk viktigere for arbeidslivet, økonomien, og for folk, å slippe en ny nedstengning. Den delen av arbeidslivet som er avhengig av å reise frem og tilbake over grensa er forsvinnende liten i forhold til alle andre. Å unngå ny nedstengning gjør man ved å holde viruset ute. Det florerer i Sverige. Hold det ute. Ikke la det komme inn. Og følg opp de som kan ha blitt smittet fullgodt! Har man da, etter alt dette, ikke lært?

Commentaires


bottom of page