top of page

Sene tiltak har alvorlige følger

Lite à propos til de som hevder at vi hadde klart oss fint uten nedstengning: Vi kan faktisk skjele litt til noen som var i en ganske tilsvarende situasjon som oss tidlig i mars. Dette er ganske smertefullt, men here goes:

I UK var man nok enda mer slepphendt i begynnelsen av epidemien, og der gikk det også lenger tid før man snudde. De gikk, etter gradvis tilstramming uken før, i en streng lockdown 24. mars - 12 dager etter oss - en lockdown som fortsatt pågår, mens dødstallene fortsatt stiger. Man har ikke hatt lov å besøke venner i denne tiden, og først fra 13. mai har arbeidstakere lov å reise på jobb igjen, selv om denne ikke kunne utføres hjemmefra. Her står opplegget beskrevet, og til sammenlikning slapp vi billig unna her hjemme: https://www.wired.co.uk/article/uk-lockdown


For i den eksponentielle fasen av epidemien var den trege initiale responsen nok til at man fikk katastrofale tilstander. De har nå ca. 250.000 smittede, ca. 35.000 registrert døde av koronarelatert sykdom, 180 døde helsearbeidere og 200 døde omsorgsarbeidere, og en generell overdødelighet hittil i år i UK per nå anslått til 55.000 (https://www.theguardian.com/.../almost-55000-excess-uk...).

Der stilles det nå spørsmål til håndteringen av kunnskap og informasjon i tidlig fase, se artikkelen her.


Vi kan prise oss lykkelig for at vi slapp dette her hjemme, og for at alt peker mot at vi også vil bli skjermet for slike tilstander i tiden fremover. Den fryktede «andre bølgen» bør ikke bli noe i nærheten av dette - om den i det hele tatt kommer. Hvorfor? Jo, fordi nå kan vi dette. Vi har lært epidemiologi, smittevern, håndvask og avstandsregler. Sjansen for at vi vil se en R på 3,5 igjen er veldig liten nå! For hver og en av oss sørger for at vi ikke risikerer det - eller i hvert fall, mange av oss. Tusenvis av dyktige lærere jobber hardt for å lage systemer med «kohorter», for eksempel. Ruter merker seter så folk ikke skal sitte/stå for tett. De fleste av oss prøver å huske på å holde avstand. Og så videre. Og alt det hjelper veldig. Vi må følge veldig nøye med, og teste, isolere, spore og karantenisere. Men med alle disse systemene på plass, bør vi kunne klare å holde kontrollen mye bedre enn forrige gang. Kanskje må man til med noen lokale innstramminger hvis det blir lokale oppbluss. Men tross alt, alt peker mot at vi ellers skal kunne leve rimelig fredelig og trygt her hjemme i tiden fremover. At vi kan gå sommeren i møte med forventninger om positive opplevelser, selv om alt på mange måter fortsatt er veldig rart.


Men: slutter vi å bry oss, slutter vi å respektere tiltakene - da er vi tilbake til start igjen, og risikoen for en ny, stor bølge er igjen tilstede. Så alt er opp til oss.

Mens Island, som hele tiden fikk til det vi ikke gjorde, nemlig massetesting - nå går mot null aktive tilfeller. Så vi har et forbedringspotensiale der.


To my UK friends: Stay strong, and stay safe! I’m sorry I used your example to inform my Norwegian friends.




Comments


bottom of page