top of page

Oslo bør teste mye mer


Nå må vi få på plass storskala testing i Oslo!

Nesten all spredning av koronavirus foregår nå i Oslo. Nord for Trondheim har vi ikke hatt et eneste smittetilfelle på to uker. Men i Oslo er det tegn til økning de siste dager. Oslo har hele tiden vært det området som har hatt mest smitte. Naturlig, ettersom Oslo også er den eneste storbyen i Norge. Dette er høyrisikoområdet vårt.

Men vi har ikke gjort noe organisatorisk som viser at vi forstår dette. Vi har hittil behandlet hele landet likt. Vi har steng ned skoler i områder som aldri har hatt smitte - og som faktisk også hadde effektiv innreisekarantene. Disse områdene kunne vært drevet helt normalt hele veien, kun med innreisekarantenen - og selvsagt økt oppmerksomhet.

Men vel, vel. Spist er spist, og gjort er gjort. Det viktigste var faktisk at vi klarte å stanse den spredningsøkningen som vi så tidligere. Og det klarte vi. Da er det mye bedre, og mye mindre skadelig, å ta i litt for hardt, enn å ta i litt for lite hardt, jft. R, SIR-modeller (som må modifiseres for dette virusets egenskaper) og ekspontentielle kurver.

NÅ er det Oslo som gjelder. Spesielt i nordøstlige og sørøstlige bydeler er det nå økning i smitten. Om enn fortsatt på et lavt nivå. Spørsmålet er om det er fri smitte her - det kan se ut som det er det. Hvordan tilnærme seg dette?

TEST! Test, test, test. OUS har nå på plass systemer for å teste i mye større skala enn tidligere. Vi har allerede omrokkert masse helsepersonell for å ta seg av de syke. Nå er de tilbake i sine vanlige jobber. Men de finnes. Det finnes ingen unnskyldning nå, for at ikke Oslo nå snur seg rundt og setter i gang storskala testing, først i de bydelene med mest smitte, deretter eventuelt i andre - om det skulle vise seg nødvendig.

Om Oslo nå er proaktive på dette, i stedet for å vente, kan vi luke ut det som måtte være av fri smitte før det får spredd seg videre. Vi vil da finne bare noen få smittede, men det holder! For de vil da ikke få spredd smitten videre. Når som unge folk er i gang med normale aktiviteter, kan smitten igjen spre seg mye fortere.

VI MÅ UNNGÅ å komme i den situasjonen at vi igjen må ty til nedstengning. Dette er en falitterklæring. Nedstengning skal bare brukes når man ikke har klart å containe smitten med mer effektive, og elegante metoder, - som testing, isolering av syke, smitteoppsporing og karanenisering av kontakter (TISK). Vi har nå alt vi trenger av kunnskap, og alt vi trenger av utstyr, for å håndtere situasjonen i Oslo. Vi har nå så få smittede at vi kan følge opp alle. Det er ikke nødvendigvis situasjonen om vi ikke følger med nå. Husk, de smittede fanges ikke opp før en ukes tid etter at de er smittet. Kommer vi på ny inn i eksponentiell vekstfase, kan vi ha mistet kontrollen innen vi oppdager det. Men ikke dersom vi nå setter i gang testing i storskala.

Oslo. Hva venter vi på?

Comments


bottom of page