top of page

Om å fornekte virkeligheten


Noen steder er det fremgang. Med Biden på plass er det slutt på at desinformasjon satt i system sprer seg fra USA. Men Trump-æraen henger fortsatt igjen i veggene både i USA og her. Aerosolsmitte er fortsatt underkjent av politiske årsaker. Nå ber 10.000 fagfolk i USA CDC om å oppdatere sine retningslinjer slik at de er mer i tråd med vitenskapen.

Det er kommet flere nye studier som viser at det ikke er hosting som er hovedproblemet med dette viruset, men virusets evne til å henge i luften. Det er utskillelse av aerosoler gjennom pusten hos de ca 20 % som har mest virus i slimhinnene som er hovedutfordringen her. Fra Lancet Infectious Diseases via Nature's nyhetsfeed:

Viral load, not a cough, makes someone more contagious

"The amount of SARS-CoV-2 in a person’s body is a major factor in determining whether they are likely to transmit the virus to others,... Infected people with a relatively high ‘viral load’, a measure of the amount of virus in the body, were much more likely to pass on the virus than were those with a low viral load. They were no more likely to transmit the virus if they had a cough than if they didn’t."

Man fant også at jo mer virus den smittede hadde i slimhinnene, jo kortere var inkubasjonstiden for de som ble smittet av vedkommende.

Siden det er umulig å vite hvem disse er, må vi bruke munnbind. Her er selve artikkelen: Transmission of COVID-19 in 282 https://www.thelancet.com/.../PIIS1473-3099(20.../fulltext

Og en stor studie, preprint foreløpig. Fra UK. De har godt utbygde digitale helseregistre der borte, og nå har de brukt disse til å få oversikt over noen typer lanotidskonsekvenser av Covid-19. Denne gangen med fokus på organdysfunksjon. Nesten 50.000 hospitaliserte for Covid ble fulgt i ca. fem måneder etter utskrivelse. De fant økt risiko for multiorgan dysfunksjon (lungesykdom, hjerteinfarkt, hjertesvikt, hjerterytmeforstyrrelser, hjerneslag, diabetes og kronisk nyresvikt), reinnleggelse og død hos C19-gruppen. Resultatene var ikke avhengig av alder her, eller etnisitet.

"Conclusions: Individuals discharged from hospital following COVID-19 face elevated rates of multi-organ dysfunction compared with background levels, and the increase in risk is neither confined to the elderly nor uniform across ethnicities. The diagnosis, treatment and prevention of PCS require integrated rather than organ- or disease-specific approaches. Urgent research is required to establish risk factors for PCS." https://www.medrxiv.org/.../10.1101/2021.01.15.21249885v1...

Så ja, senskader etter covid 19 er vanlig, og det dreier seg om vesentlig mer enn at folk kjenner seg slitne. Det er denne typen resultater vi bør skjele til når vi lurer på hvordan vi skal håndtere pandemien utover våren. Og nå, med varianter der disse faktorene får mer å si, haster det å få ut oppdatert kunnskap om luftsmitte om smitte blant barn.

Og når det gjelder barn: Nettopp hensynet til barna, og alle andre menneskelige hensyn, var årsaken til at jeg for ett år siden og hele tiden siden så sterkt hevdet at vi måtte holde streng kontroll på grensen under hele pandemien, selv om det ville være kostbart og krevende for landet i den første tiden, mens vi slo ned viruset. Fordi den økonomiske og menneskelige kostnaden ved å slippe viruset forbi de kontrollpostene vi kunne sette opp på grensen, ville være så enorme. Om vi ikke hadde gått bort fra min anbefalte strategi 7. mai i fjor og åpnet for reising, ville de unge, og alle andre, kunnet nytt godt av et vesentlig åpnere samfunn med mindre smitte i alle månedene som har gått siden. Så ha i hvert fall respekt nok til å ikke anklage meg for at barna lider nå. Om man hadde fulgt mine råd hadde vi ikke trengt de strenge tiltakene. Nå har vi ikke hatt noen vei utenom. Det var et politisk valg å åpne grensene i fjor sommer. Legg ikke skylda for konsekvensene som fulgte, på oss som advarte om at de kom til å komme og anbefalte oss å gå andre veier.

Til slutt, til de som fremsnakket Great Barrington Declaration og tanken om flokkimmunitet: Vit at det er bånd mellom grunnleggerne av GBD og sentrale folk bak Cambridge Analytica. Og Nigel Farage sin gjeng.


Pick your team.

Comments


bottom of page