top of page

Ny nedstengning er uungåelig

I UK har man nå estimert en effektiv R for omikron til 3.7. https://assets.publishing.service.gov.uk/.../Technical...

Det går fort: Omikron antas å bli dominerende der i løpet av neste uke. UK har naturlig stort samkvem med Sør-Afrika, og ligger foran oss i løypa. Men vi har lagt grunnen ved å ikke forebygge massesmittehendelser eller legge opp til å hindre samfunnsspredning og vil trolig se en liknende utvikling her i løpet av kort tid.


Vil utviklingen gå like raskt i Norge som i UK? Det kan teoretisk sett tenkes at man kan se forskjeller i smittetakt i befolkninger som er vaksinert med ulike regimer. Nå tyder nøytraliseringsstudier på at dobbel dose AZ gir bortimot ingen effekt mot smitte med omikron. 2x Pfizer har muligens litt mer nøytraliserende effekt i foreløpige analyser men fortsatt svært dårlig (3. dose ser ut å være viktig!). (Effekt mot alvorlig sykdom er trolig ikke like redusert.) Men de mange massesmittehendelsene lover ikke godt. Og nye tall fra Danmark (https://files.ssi.dk/.../rapport-omikronvarianten...) peker i samme retning.


I sum peker alt mot at omikron i praksis sprer seg omtrent like raskt som, eller raskere enn Wuhan-viruset spredte seg i Norge før nedstengningen i 2020.

(Legger ved kurven fra Imperial College sin rapport fra juni 2020, som viser estimert reell spredning i Norge mars-mai 2020 som den blå linjen, og reelt målte tilfeller som de små brune kolonnene helt i bunn. Fra suppl. Mat. https://www.nature.com/articles/s41586-020-2405-7)


Denne situasjonen ser nå ut å gjenta seg i Norge løpet av de aller nærmeste ukene. Vi er fortsatt på en flat del av denne kurven for omikron sin del, men antall tilfeller dobler seg altså ca. hver 3. dag. Kurven peker snart rett opp.

Husk at Sør-Afrika befant seg på et svært mye gunstigere sted enn Norge når omikron gjorde sitt inntog, med kun ca. tre hundre registrerte nye tilfeller per dag, på et land med ca. 60 mill. innbyggere. Norge har nå >5000 nye daglige registrerte tilfeller på 5 mill. og enorme mørketall (positivitetsrate >20%) alt før omikron gjør seg gjeldende. Og det er sommer i Sør-Afrika.


Jeg kan ikke se at det er mulig å unngå full nedstengning, og jeg tror det vil bli synlig raskt nå, også for de som ønsker å gå med øynene lukket eller av ulike, dels forståelige årsaker ikke klarer å åpne dem.


Jeg føler ansvar for å presisere noe - en viktig setning som skulle vært inkludert i kronikken min med forslag til strategi. Sitat: «Hvert smitteverntiltak kan ses på som lag i en sveitserost: Ingen tiltak tetter alle hulene alene, men jo flere tiltak, jo bedre. Nedstengning bør ses på som det siste laget: bare når mindre inngripende tiltak ikke har tilstrekkelig effekt, bør dette legges til.»


MEN NÅR DET ER NØDVENDIG, BØR NEDSTENGNING BRUKES UTEN FORSINKELSE.


Husk at hele strategien bygger på at man klarer å holde smitten på et meget lavt nivå, og at tiltakene skal settes inn raskt når man ikke klarer det. Det Norge driver med nå er noe veldig, veldig annet.


Bare for å være helt tydelig.

Drop Me a Line, Let Me Know What You Think

Thanks for submitting!

© 2023 by Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page