top of page

Nullstrategi ville vært best for næringslivet

Bjarne Vandeskog, sosialantropolog og 1. aman. i sikkerhetsstudier ved HVL skriver fra sitt oppholdssted på New Zealand:

«Hvordan er det i Norge? Er det en debatt om strategi der, og har det noensinne vært det? Nei: «Holde nede»-strategien begynte fra første stund og har aldri vært skikkelig diskutert. Lege Gunnhild Alvik Nyborg gjorde et desperat forsøk på å skape en utvidet diskusjon på NRK Debatten den 17. mars 2020. Hun argumenterte sterkt for en nulltoleranse-strategi og reaksjonene fra helseekspertene var en massiv utfrysning. Diskusjonen befinner seg fremdeles på samme sted; med andre ord – den finnes ikke.»

Kommentar: ikke helt riktig. Fra 23. mars til 7. mai 2020 fulgte myndighetene stans-strategien, takk og lov. Siden fulgte de i stedet dessverre FHIs anbefalinger om å holde nede.

«En av de store forskjellene mellom Norge og Sverige på den ene siden, og New Zealand på den andre, er at i New Zealand har både helseekspertene og regjeringen hele tiden prioritert helse og velferd framfor økonomi. I Norge og Sverige har prioriteringen vært motsatt. Der har både helseekspertene og regjeringen trodd at en nullstrategi ville skade næringslivet for mye. Derfor har de valgt strategier som skulle gjøre det mulig for (noen deler av) økonomien å holde det gående «som normalt», til tross for at de så at dette påførte andre store byrder, både helsemessige og økonomiske. Nullstrategien har også vist seg å være bedre for næringslivet som helhet, et faktum norske myndigheter og helseeksperter ikke synes villige til å ta inn over seg. ... Hva med litt ydmykhet om at strategien de har valgt og insisterer på å følge, ikke virker særlig godt samtidig med at den faktisk påfører mange mennesker mye lidelse?»

Vandeskog etterlyser kritikk av den norske strategien i mediene. Jeg er enig i at tonen i debatten her hjemme ikke er noe å skryte av.

Det verste har kanskje vært å observere overbevisningen om at det ville være best for næringslivet å la viruset spre seg i noen grad. Men ingen tjener på å la viruset spre seg. Ikke reiselivet heller. Alt har pekt i den retningen helt fra begynnelsen.


Vi er flere som har vært kritiske til den utbredte skepsisen mot å ta i et tak for å hindre dette viruset i sin disrupsjon av det norske samfunnet. For at det skal være litt lettere å finne frem i det vi har skrevet av kritikk, har vi samlet det på denne siden:




Comments


bottom of page