top of page

La oss lage dem selv!


Ok, Norge. Listen up.

Dette er måten vi klarer dette på: N95 masker til alle.

Seriøst!

Det er ett år siden pandemien startet. Norge produserer oljeplattformer til bruk i Barentshavet og utvikler ny teknologi for PCR-testing.

Vi kan klare å produsere skikkelige masker! N95, eller FFP2 i følge den europeiske standarden, slik at befolkningens behov er godt dekket. Hvorfor gjør vi det ikke?

I flere europeiske land tenker man på å gjøre det påbudt med masker av høyere kvalitet nå.

Studier peker mot at de nye variantene har egenskaper som gjør at viruset lettere binder seg til reseptorene på mottakerens celler. Det betyr at det skal mindre dose virus til før man blir smittet og syk. Det betyr at de situasjonene vi har lært oss til at går bra, som å møtes innendørs med litt avstand uten masker, sannsynligvis ikke vil gå bra i tiden fremover. Forklaringen er i stor grad å finne i luftsmitten, ikke i dråpesmitten. Da må vi ha bedre masker, men med bedre masker kan vi også komme veldig langt.


Med N95-masker i skolene, mindre kohorter og bedre ventilasjon bør det være mulig å hindre smitte - også med de nye variantene. Da kan både lærere og skolebarn, og foreldrene til skolebarna, få slippe å være like redde for smitte, mens barna får undervisning på skolen og livene deres går fremover. Maskebruk har virkelig nesten ingen bivirkninger, i hvert fall sammenliknet med hva som er bivirkningene av at et smittetilfeller får spre seg i skolen. Er det visjon og vilje som mangler? Hvorfor jobber vi ikke mot dette som et mål?


CNN i dag: Hvis alle bruker N95-masker i alle situasjoner der smitte kan overføres, stanses pandemien på fire uker. - Jeg er enig i at dette ville være et viktig bidrag, og kanskje kan vi til og med kontrollere variantene.

Hei, regjeringen:

Hvorfor lager vi ikke N95-masker til det norske folk??

Comments


bottom of page