top of page

Importsmitte


Det er dette som har skjedd her i Norge, og som skjer nå: I vår klarte vi å fjerne nesten all den frie smitten her i landet. Etterpå startet vi gradvis og veldig forsiktig gjenåpning. Det gikk bra, fordi vi fortsatt hadde masse tiltak, slik at vi klarte å kvele de få enkelttilfellene med smitte som dukket opp i skoler og barnehager. Siden ble det færre og færre slike historier; det var nesten ikke fri smitte igjen. Så vi gjenåpnet det ene etter det andre, og det gikk bra.


SÅ ÅPNET VI GRENSENE TIL LAND SOM HAR FRI SMITTE. Der kan folk bli smittet av asymptomstiske smittebærere eller gjennom indirekte smitte, og ta det uvitende med seg hjem til hvilken som helst kommune i Norge, på fest, på treningssenter, på stranda, på cruise, på skolen, på jobb, på harrytur til Sverige. Og hver enkelt smittet kan igjen smitte mange, mange andre før man forstår at det i det hele tatt er smitte i omløp.

Vi åpnet grensene uten å forberede et økt smittetrykk. Uten å forberede gjenåpning av teststasjoner. Uten å øke beredskapen i kommunenen og sykehusene. Midt i fellesferien, når alle ansvarlige var på ferie.


Og lot reisende komme inn over våre grenser igjen, uten testing, uten karantene. Hjem til et land der ingen tar smitten særlig på alvor lenger. Vær så god, vi er så greie, vi har så kontroll på dette at dere kan gjerne komme rett inn og slippe ubehageligheter på grensa.

Siden 15. juli, da grensene åpnet, har smitten i Norge økt fra ca. 2,2 per 100.000 til ca. 7,2 per 100.000 per 14 dager. Fortsatt er mange på ferie. Fortsatt har ikke skolene eller universitetene åpnet. Det betyr at disse tallene trolig vil bli vesentlig verre de neste par ukene, om ikke noe gjøres nå.


Vi må ha karantene for reisende fra utlandet, og vi må ha det nå. Også for de som reiste og ante fred og ingen fare da de dro. Vi kan ikke ta hensyn til det; det er de som tok risikoen. Uansett kan vi ikke la dem gå rundt og skape situasjoner der hundrevis av folk som IKKE har reist noe sted, må i karantene. Der vi alle kan ende i lockdown igjen.

Vi får heller se på det med å åpne for reiser uten karantene igjen senere. Things change.

Nå er kommunene i gang med å kalle inn folk igjen. Sykehusene likedan. Vi forbereder oss på at folk skal bli syke og dø.


Dette koster penger. Mye penger. Bare så det er sagt. Vi har flere interesser enn reiselivsnæringen her i landet.


Og i mens alt dette skjer skriver Aftenposten på første side i dagens avis: "I Norge er reproduksjonstallet, som beskriver hvor mange mennesker en smittet person i snitt smitter videre, fortsatt lavt." Hvorfor? Jo, fordi FHI fortsatt opererer med R som et gjennomsnitt fra 11. mai og til i dag. Det er et ubrukelig tall når det er gjort en så vesentlig endring i tiltakene midt i perioden. Det er hva som skjer her og nå, i hvert fall hva som har skjedd etter denne endringen, som betyr noe.


Dette har Dag Svanæs forsøkt å adressere tidligere, men ingen ting har skjedd. Publisert 4. mai: "Hvorfor har FHIs ledelse hver dag på regjeringens pressekonferanser feilaktig framstilt tallet Reff, som sier veldig lite om nå-situasjonen, som om det er dagens R?" https://www.vg.no/.../folkehelseinstituttet-roter-med-r...


Nei, Aftenposten, R er ikke lav! R ser ut å være omtrent like høy som den var i mars. Like før nedstengningen. FHI roter fortsatt med R, på akkurat samme vis som i mai. Og det kan koste oss ekstremt dyrt, om veldig kort tid, dersom det er dette som er grunnen til at regjeringen ikke handlet etter det situasjonen krevde nå på fredag.


Dette skriver FHI i sin ukerapport for uke 31: "Basert på resultater fra matematiske modeller estimeres reproduksjonstallet i Norge etter 11. mai 2020 til å være 0,89 (0,71 – 1,05), svakt økende sammenliknet med estimatet fra siste uke. Modellen med et konstant reproduksjonstall siden 11. mai vil neste uke oppdateres med nytt endringspunkt f.o.m 1. juli for bedre å kunne følge den seneste utviklingen." I klartekst: Det R som Aftenposten melder at fortsatt er lavt, er et tall som er gjennomsnittet av R fra 11. mai og til ca. 2. august. Og neste uke vil tallet være mye høyere, men det vil fortsatt inkludere to uker i begynnelsen av juli der alt var ganske fryd og gammen, og dermed fortsatt være reelt alt for lavt.

Men R her og nå, den ser ut å ligge mellom 2 og 3, fra FHIs beregninger med annen modell. Det vil si: Det samme som i mars. Hurtigruten og de andre store hendelsene forstyrrer bildet og hindrer oss i å klare å se tendensen. Det har vi ikke tid til. Det er ikke bare Hurtigruten. Det er ikke bare det bryllupet. Det er fri smitte der ute.



Comments


bottom of page