top of page

Hvorfor skal vi vaksinere oss?

Fikk spørsmål fra en som ikke fikk logikken rundt vaksinene til å henge på greip. Ikke så rart, for det er ikke helt opp i dagen. Skrev et svar som kanskje kan være til nytte for flere, så jeg deler det her.


De vaksinene vi har nå, har for dårlig effekt til at de alene kan stanse pandemien. Men likevel ser man svære effekter av vaksinene. Flere grunner.


1. Mye, mye færre blir alvorlig syke og dør. Dette er ekstremt viktig.


2. Man blir ikke like lett smittet. Dermed reduseres risikoen for hver enkelt å spre smitten videre.


3. Om man likevel blir smittet, ser det ut at man skiller ut like mye virus som uvaksinerte når man er aller mest smittefarlig - men den perioden man er det, er vesentlig kortere. Det reduserer dermed ytterligere risikoen for å spre smitte videre.


4. Fordi viruset er så smittsomt, har punkt 1.-3. stor betydning for hastigheten av smittespredningen i samfunnet: Jo flere som er vaksinert, jo tregere sprer viruset seg. Vi må bare opp i mye høyere tall (antall vaksinerte) enn for nesten alle andre virussykdommer før det virkelig monner. Det betyr at det er ekstremt viktig å vaksinere alle som vaksinen er godkjent for. Vi må snarest åpne for vaksinering av 5-11-åringer, og etternølerne må snarest få tatt vaksinen. Dette er en dugnad der man setter hele samfunnet i fare ved å unnlate å delta. Det er bare så teoretisk innfløkt at det er veldig vanskelig å se det, fordi så få kjenner alle disse opplysningene, og det spres så mye informasjon som er feil og forvirrende. Og det er ganske tungt å se sammenhengene selv om man vet.


5. Jo flere som er vaksinert, jo større effekt vil samfunnet også se av andre tiltak som bruk av munnbind og andre tiltak mot luftsmitte, og testing/massetesting. Fordi vaksinene er med på å bremse smittespredningen og altså er ett av de viktigste «lagene i sveitserosten» - der hullene må tettes for at smitten skal stanses. Altså enda en grunn til å være med på dugnaden. Man bør virkelig tenke seg om hvis man vurderer å gå uvaksinert. Det har store negative konsekvenser for mange. Slik er realitetene.


Det er vel lite sannsynlig at det holder med dose 3, slik det ser ut. Foreløpig ligger det vel mest an til at man må gjenta vaksineringen igjen. Men jeg håper vel at vi snart får tilgang til også andre og bedre vaksinekandidater som er mer effektive over lengre tid. Flere lovende er på vei, Novavax bygger på en annen metode er like om hjørnet og kan bli et godt tilskudd. Spesielt en ny teori lover svært godt i så måte, også for å kunne gi varig immunitet, men den er nok ganske langt unna å kunne komme på markedet fortsatt, der er man fortsatt på forskningsstadiet. Så det handler om å fortsette å trå vannet, og da er de vaksinene vi har i dag en gave.


Men verden må nesten klare å få ned antall infeksjoner om vi skal ha håp om at vaksineutviklerne skal klare å holde tritt med nye varianter som måtte dukke opp.


Vi vet også at slike mer substansielle mutasjoner oftere skjer i enkeltindivider med nedsatt immunforsvar, som blir gående med kronisk SARS-CoV-2-infeksjon. Det spekuleres i om det er slik Omicron ble dannet. Derfor er det trolig svært viktig å få opp vaksineraten i deler av Afrika raskt: den høye HIV-forekomsten der gjør at antallet immunkompromitterte verter, der slike mutasjoner i større grad kan foregå, er svært mye større enn i andre deler av verden. Det er i verdens interesse at folk med redusert immunforsvar vaksineres så raskt som overhodet mulig, for å redusere risikoen for utvikling av flere av disse sterkt avvikende nye varianter. Men vi må altså redusere risikoen generelt, ved å slå ned viruset slik at færre mennesker eksponeres i det hele tatt.


Illustrasjon av Swiss cheese-modellen er hentet fra https://www.auckland.ac.nz/en/news/2020/10/22/covid-19-and-the-swiss-cheese-system.html


Commenti


bottom of page