top of page

Hva med langtidseffekter for barn av gravide mødre med Covid?

En ny pre-print er lagt ut. Det er en studie på 298 barn av gravide mødre som ble smittet med SARS-CoV-2 i mars 2020, ble testet for ulike ferdigheter ved 10-12 måneders alder.

Resultat: 10 % var forsinket i utviklingen ved 10-12 måneders alder, 7,7 % flere enn normalt. Risikoen var signifikant større jo tidligere i svangerskapet mor ble smittet, til tross for at de fleste mødrene i studien var i slutten av svangerskapet og tallene var små for de som ble smittet tidlig: 4 av 5 barn av mødre smittet i første trimester var forsinket i utviklingen.

«Developmental delays were identified in 30 Of 298 infants. Of these, 3.3% (1/30) had delays in the communication domains, 27% (8/30) in the gross motor domain, 40% (12/30) in the fine motor domain, 10% (3/30) in the problem-solving domain, and 30% (9/30) in the personal-social domain».

Konklusjon fra studien: Barn av mødre smittet i svangerskapet bør følges opp med tanke på mulige forsinkelser i utviklingen.

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.11.12.21266291v1.full.pdf

Dette er bare en studie, ikke ennå fagfellevurdert, og resultatene er usikre. Vi vet ikke om resultatene vil reproduseres i andre studier, og i så fall hvordan dette vil utvikle seg for disse babyene over tid. Forskjellene til barn av friske mødre kan bli mindre, men også større. I så fall kan vi snakke om virkelig store kostnader for individer og samfunn på lang sikt - mange tiår. Slik kunnskap er ikke mulig å innhente før det har gått lang tid etter pandemiens utbrudd.

Dette er en av årsakene til at vi ikke kan tillate oss å ikke ta “føre-var»-holdningen til denne smitten.


Vi bør snarest revurdere den ekstremt ukloke og uansvarlige kursen den norske og andre europeiske lands regjering og helsemyndigheter har staket ut siden sommeren. Se figuren over smittetall i Europa nå.



Viktig: Andre studier viser at det er trygt for gravide å ta vaksinen. Det er heller ikke forbundet med økt risiko for spontanabort. https://www.researchsquare.com/article/rs-798175/v1



Comments


bottom of page