top of page

Blir det ny nedstengning i Norge i høst?

Dette er SÅ nedtur.

Vi er flere som er skikkelig slitne etter en krevende vår. Noen av oss har faktisk ofret temmelig mye for å hindre koronaviruset i å ødelegge mer enn absolutt nødvendig.

Lønn for strevet kom med noen gode måneder. Å kunne dra på ferie innenlands uten å være redde for smitte var jo et fantastisk resultat. Ikke mange andre land i verden har opplevd det, sommeren 2020. Og ingen av mine kolleger er så vidt jeg vet døde av covid.


Men: takknemlighet over det er det visst bare noen som kjenner på. For så åpner regjeringen for reiser til Europa, og nordmenn kaster seg på første fly til Spania, hvor de føler seg så trygge fordi det er så mye mer tiltak der nede, fordi det har vært og er så mye mer smitte der.

Vel, har jeg tenkt. De har vel hus der nede som de trenger å se til. Det er vel ikke så mange som reiser? Og de er vel litt ekstra forsiktige når de kommer hjem? Men det er visst 12.000 nordmenn bare i Spania, noen skal visst bare spille golf, og har visst heller ingen planer om å holde noe spesielt avstand de første dagene etter hjemkomst. https://www.tv2.no/nyheter/11555284/


Synd da, at Spania er blant flere land i Europa som nå ser rask økning i smitten. Også Belgia, Tyskland og Frankrike ser dramatisk økning i nye smittetilfeller. https://www.theguardian.com/.../europe-warns-of-need-for...

«Spain’s health ministry is tracking more than 280 active outbreaks across the country. On Friday, it logged 922 new Covid-19 cases – slightly down from 971 over the previous 24 hours.

María José Sierra, the deputy head of Spain’s centre for health emergencies, said that while the curve had been flattened, “community transmission” was being seen in north-eastern areas.

“It could already be a second wave».

Husk at smitten øker i virkeligheten minst en uke eller to før det reflekteres i statistikken. Og hva tenker Norge da? Vi som er et av få land som har klart å åpne det meste, og holde det åpent uten økning i smitten, fordi vi klarte å fjerne så mye av den frie smitten gjennom felles, enorm innsats i vår.


Jo, da lager riksmediene show av at de stakkars Spania-reisende skal få rekke hjem så de slipper karantene. Ja, håper de slipper å ta hensyn til resten av befolkningen etter hjemkomst - skolebarn, permitterte, folk i risikogruppene, musikerne som ikke har spilt konsert på månedsvis. Håper de reisende får gå rett ut og menge seg på treningssenter, shoppingsenter og trikk og buss med en gang! - Ja! De rakk det. https://www.tv2.no/a/11557347/


Antall smittede øker også i Danmark, og er nå tre ganger så høyt som for tre uker siden. https://www.bt.dk/.../efter-tre-uger-med-stigende-antal...


Og smitten øker i Nederland, Østerrike, Sveits, Polen, Tsjekkia, Slovakia og Litauen, alle «grønne» land. Og Ungarn, som nettopp ble grønt.


Og jo da, da åpnes det for Harry-handel. Så folk kan ta korte, ukontrollerte turer til områder med mer smitte enn der de bor, møte folk de ikke vet hvem er, og så reise rett hjem til treningssentrene, bussene og kafeene omkring i det ganske land. Lykkelige over å ha fått kjøpt billig mat, røyk og alkohol- eller sukkerholdig drikke. https://www.borsen.no/.../lange-koer-pa-harryhandel/72690130

Vi får håpe ikke de som kom hjem med flyene fra Spania står i den køen de nærmeste dagene.


Med alt dette er det nå statistisk nesten uungåelig at smitte begynner å spre seg her hjemme igjen. Mest fordi folk virker som de ikke forstår at de må holde avstand til andre etter at de har utsatt seg selv for smitterisiko. Siden en god andel smittede er asymptomatiske, og ellers gjerne er smittefarlige i 2-3 døgn før symptomene kommer, og vi ikke tester folk uten symptomer, og ikke bruker munnbind, er det nå snart ikke mulig å unngå at vi igjen ender opp med fri smitte som ikke lar seg spore. Dette opplegget holder ikke mål, rett og slett. Det vil ta litt tid før det blir synlig - kanskje en tre ukers tid, kanskje litt mer. Men derfra kan det gå fort. For nettopp da begynner skolen igjen.


Tipper det blir ny lockdown her hjemme om ca. to måneder, i hvert fall lokalt, hvis ikke noen kommer på banen og justerer kursen. Og grunnen til det er intet annet enn folk som så innmari skal dra til utlandet. Også sommeren 2020. Fordi de har lov.

Mens vi altså har klart å holde antall nye smittede på ca femti i uka over lang tid nå. Down the drain snart nå, slik dette tegner.


Håper inderlig at de rette folka kommer på banen og gjør noe nå. For det er nå vi kan stoppe dette, før smitten sprer seg igjen. Nå, før vi ser at det ikke går bra. Nå, mens vi fortsatt har kontroll. Det er nå kursen må justeres om vi skal være rimelig sikre på å holde samfunnet åpent utover høsten. Og det er sannsynligvis ikke mye som må gjøres for å holde kontrollen, om vi gjør det nå. Stramme inn litt mer på karanteneregler etter utenlandsreise. Gjøre noen grep så folk kutter ut harryhandlinga. Teste flere av de reisende ville også hjelpe. Enkle grep som kan holde barna på skolen og folk på jobb utover høsten.


Så nå venter jeg på rask, lett kursendring, for at vi skal ha en fortsatt smooth ride for flertallet blant oss. Før vi kjører for langt i feil retning og må slenge skuta inn i revers igjen.


Comments


bottom of page