top of page

"Hammer"-strategien kan kjøpe oss tid



Vi er egentlig på vei mot noe som kan bli bra i Norge. Hvis vi nå bruker påsken til å skru til smitteverntiltakene skikkelig, kjøre skikkelig «Hammer» for å bruke Tomas Pueyos terminologi, eller suppresjon, vil vi kunne bryte de aller fleste uidentifiserte smittekjeder over noen få, kanskje 3-4 uker.


Da må folk slutte å møtes også privat, smitten hopper akkurat like lett videre på fritiden som på jobb. Kanskje må vi ha portforbud i enkelte områder, i hvert fall hvis folk ikke følger rådene av seg selv. Men en slik tilstramming kan hjelpe enormt i å få ned smitten i samfunnet, og vil maksimere effekten av allerede igangsatte tiltak. Grunnen er spesielt at sosial isolering er så veldig effektivt i å stanse koronaviruset. I denne perioden må vi ha fullt fokus på å øke testkapasiteten maksimalt. For testing av absolutt alle mulige smittebærere er bærebjelken i neste fase: Dance-fasen - eller mitigasjonsfasen.


For etter kanskje 3-4 uker med suppresjon kan vi gå over til mitigasjon. Det vil si at vi fra da av kan følge opplegg a la Taiwan og Sør-Korea. Da vil det være mulig å gradvis gjenåpne skoler og arbeidsplasser uten at viruset blusser opp igjen. Man må fortsatt holde større fysisk avstand når man treffes, og vi må få på plass munnbind til alle. Vi må opprettholde reiserestriksjoner og innreisekarantene så lenge pandemien pågår rundt oss. Og vi må teste, teste, teste, alle som teoretisk fortsatt kan bære smitten, og isolere alle smittebærere og alle deres kontakter (som kan spores opp ved hjelp av appen man nå utvikler). Sør-Korea, Singapore og Taiwan har vist at det er mulig å holde denne fasen over noe tid også under en pågående pandemi. Og Kina har vist at det er mulig å nå mitigasjonsfasen (Dance) selv etter at epidemien er ute av kontroll.


Men da må vi kjøre effektiv suppresjon (Hammer) først. Ellers vil det blusse opp igjen. Så nå driver vi egentlig litt seigpining av oss selv; vi har mange av tiltakene som trengs for full suppresjon på plass, men det «lekker» likevel smitte ved at folk kan gå på kaffebar og handle klær. Jo raskere vi skrur til, jo raskere kan vi komme over i mitigasjonsfasen og begynne intern normalisering, uten at flere må dø. Jo raskere stanser vi smittespredningen og jo raskere blir helsepersonell i frontlinjen spart for å eksponeres mot smitte vi foreløpig mangler beskyttelsesutstyr til. Men åpner vi skoler og barnehager for tidlig vil det bare være et tidsspørsmål før spredningen vil øke på igjen. Og vi har sett at det kan gå svært raskt. Da kan situasjonen fort komme ut av kontroll slik vi ser i resten av verden.


Det virker lite fornuftig å snakke om flokkimmunitet til prisen av mange menneskeliv når det kommer vaksiner rundt hjørnet. Flere er allerede under utprøving. Og når vi kan komme til å kjenne til opptil flere virksomme medikamenter om bare få uker, med de store forskningsstudiene som er i gang. Og ikke minst når vi vet at det er mulig å lage lokale (eller nasjonale) lommer med svært lite smitte, der samfunnet kan fungere sånn noenlunde normalt innenfor grensene, så vi kan kjøpe oss tid mens vi venter på vitenskapen.


留言


bottom of page