top of page

Gule land?




Grønt betyr ikke trygt.


Vi må snarest supplere begrepene «grønne» og «røde» land med kategorien «gule». Norge kan være i ferd med å miste kontrollen, og det er feriereisende som er årsaken. Informasjonen til de reisende må bli tydeligere.

I et nytt system bør grønne land omfatte kun land som har omtrent lik smittespredning som Norge. Det vil si Island, Færøyene, Finland, basically. Der kan vi oppføre oss omtrent slik vi er vant hjemme. Land som har mer smitte enn dette, men der vi godtar at folk slipper formell karantene etter hjemkomst, er «gule». Og land UD fortsatt fraråder å reise til er røde.

Så bør man bli strengere med hvilke land som får være gule, og raskere endre kategori til gult og videre til rødt når utviklingen går feil vei. Det går ikke an å henvise til at folk må ha forutsigbarhet. De reisende bør være fullstendig klar over at de tar en risiko når de velger å reise. Den uforutsigbarheten bør de bære selv, og ikke lempe over på alle oss som holder oss innenlands.

Dersom folk velger å reise til et gult land forstår man lettere at man tar en større risiko på egne og andres vegne ved å reise enn ved å bli hjemme. Da legger man ansvaret der det hører hjemme; hos de reisende. Da forstår også folk lettere at de bør være litt forsiktige de første ti dagene etter hjemkomst, fordi de faktisk har en litt økt risiko for å bringe med seg smitte videre. Vi kan ikke ha det slik at folk oppfører seg helt som normalt etter opphold i land med opptil ti ganger så mye smitte som her - og regionalt innenlands dels vesentlig mer smitte enn det.

Skolene skal starte om få uker, og da med full kapasitet og færre tiltak enn i vår. Det vi gjør nå er å smøre grunnen med skjult smitte, slik at alt er klart til å eksplodere i høst. Som det har gjort i Israel. De var nede i null. Se kurven. Pandemien er ikke over, folkens. Vi har bare hatt det veldig godt her hjemme i noen måneder, fordi vi gjorde alt riktig lenge.

Men nå gjør vi ikke alt riktig lenger. Det tar tid før det blir synlig. Men det er nå er er på tide å endre kurs! Det er nå vi har mulighet til å unngå et nytt helvete. Kanskje.

Comments


bottom of page