top of page

God ventilasjon i skolene kan gjøre en forskjell

Her er en god visualisering fra New York times på hvor viktig det er med ventilasjon i skolene for å redusere smittefaren, og hvordan dette kan gjøres: https://www.nytimes.com/.../reopen-schools-safety...

Og Jonathan Cedernaes har skrevet en twittertråd for å forklare, takk Jonathan: https://twitter.com/JCedernaes/status/1366184035198861314...

Jeg har delt så mange artikler på luftsmitte tidligere. Nå kommer det andre typer artikler, som jeg også har delt; som eksempelvis beregner hvilke faktorer i det enkelte menneske som gjør at vedkommende skiller ut mye virus i pusten, mens andre ikke, for eksempel. En grunnleggende forutsetning for dette er jo at viruset spres i pusten. Altså gjennom aerosoler. Men det blir ikke spesifikt fremhevet som et poeng i artikkelen. Det er forutsatt at folk vet. For det vet alle som leser slike artikler nå.


Vitenskapen har beveget seg fremover.


Men her hjemme er vi fortsatt ikke informert. Vi er ikke et så moderne og opplyst land som vi tror, altså. Her hjemme analyseres fortsatt enkeltcases med hensikt å forklare at luftsmitte ikke kan ha vært medvirkende, for å bevise at det ikke forekommer.


Jeg håper vi snart kan slutte å diskutere om jorda er rund eller flat her i Norge, ettersom vi ser buen i horisonten fra der vi står, og at vi som påstår at den er rund snart skal slippe å bli anklaget for å spre frykt for at folk skal trille av. Det er litt sånn at når jorda er rund, så må vi bare leve med det, og uansett hvor hardt vi tror og krangler for å få den til å være flat, så er den ikke det. Det eneste den diskusjonen gjør er å holde oss tilbake. Og for de som vet at jorda er rund, vil den diskusjonen arte seg som ganske, tja, spesiell, kan vi si.


SARS-CoV-2 smitter gjennom luften. Det har endel implikasjoner i praksis. Det er ikke noe jeg sier for å spre frykt. Det er bare et biologisk og fysisk faktum. Som man i det offisielle Norge har valgt å hittil ikke forholde seg til.

Jeg håper bare alle skjønner at viruset ikke bryr seg om vi tror eller ikke tror. Eplet faller til bakken uansett.


Håper vi svært raskt kan bevege oss over i en fase der vi diskuterer konstruktivt hva vi kan gjøre med dette for å beskytte alle best mulig. For med nye varianter i omløp blir luftsmitte veldig mye mer utslagsgivende. Og det betyr at ting skjer fort. Folk kan rammes som vi hadde ønsket skulle slippe, før vi klarer å forstå hva som foregår. Det er dumt om årsaken til dette er at ingen har snakket om å åpne vinduet i klasserommet. Eksempelvis.


Jeg håper også fortsatt at det skal være mulig i et land som vårt, å forberede oss på forhånd på det man vet må komme, ut fra kjent kunnskap, selv om vi ikke ennå har følt det på kroppen selv. Det vil si - også før vi selv står plassert på toppen av åsen og skuer utover havet - og det forekommer oss at horisonten krummer ørlite -.



Comments


bottom of page