top of page

Gir omikron mer alvorlig sykdom hos barn?

Nye data fra Sør-Afrika viser raskt økende positivitetsrate og rask økning i nye tilfeller, antall sykehusinnleggelser og antall døde -fra dag til dag https://twitter.com/GANyborg/status/1466471944304402437?s=20 Positivitetsraten i Sør-Afrika har steget fra 2,3 % til 22,4% på ni dager

Antall innleggelser (135-274) og antall dødsfall (28-44) er begge doblet fra i går til i dag


Av case hospitalization rate for barn 0-2 år siste par uker, dvs. av alle barna mellom 0 og 2 år som har fått registrert SARS-CoV-2-smitte, blir nå ca. 75% innlagt på sykehus. Obs, med så raskt økende smitte er mørketallene svære og man tester nok også få blant de aller yngste, så infection hospitalization rate, det vil si andelen av de mellom 0-2 år som faktisk blir smittet, som legges inn på sykehus, er nok mye lavere. Men likevel bekymringsfullt at de aller yngste kan se ut å være utsatt. Se figur hentet fra https://www.youtube.com/watch?v=W9udjsSi7RM&t=2335s


Tidligere infeksjon ser ut å gi dårlig beskyttelse mot reinfeksjon med Omikron. Studie på 2,8 mill innbyggere i Sør-Afrika finner at tidligere infeksjon gir vesentlig lavere beskyttelse mot Omikron enn man har sett ved tidligere varianter. Det vil si at Omikron i stor grad unnslipper immuniteten til de som har gjennomgått sykdom https://medrxiv.org/.../2021.11.11.21266068v2.full.pdf

Hvis noen fortsatt tror at gjennomgått infeksjon gir varig immunitet: I studien finner man 35,670 med minst to infeksjoner, 332 med minst tre, og 1 person antatt å ha gjennomgått fire SARS-CoV-2-infeksjoner. På _dette_ viset er SARS-CoV-2 lik en forkjølelse: Du blir smittet igjen og igjen. Men den likner ikke i klinisk forløp.


SA har lavere vaksinasjonsrate enn Norge, og smitten går ut fra klynger av studenter i by, Johannesburg. Det er fortsatt tidlige dager, og ting kan endre seg. Men denne synes å spre seg raskere enn noe annet man har sett til nå. Det er fortsatt usikkert i hvor stor grad vaksinen beskytter. Foreløpig er det mulige tegn til at de kan gi en viss beskyttelse, spesielt mot alvorlig sykdom; det rapporteres om at det er flest del- og uvaksinerte innlegges.


Med smitten etter julefesten på Frogner/Aker Brygge kan Norge se ut til å ha fått verdens første registrerte massesmittehendelse med Omikron-varianten. Utviklingen kan komme til å gå svært raskt, spesielt fordi det fortsatt ikke er satt inn sikringer mot videre supersprederhendelser.


Norge kan gå mot utsikter vi aldri har sett maken til. Håper på vaksinenes effekt, håper at sykdommen arter seg midlere enn fra andre varianter (foreløpig ser det ikke egentlig slik ut, selv om noen rapporter kunne tolkes slik, men det er heller ikke noe som peker i motsatt retning - det er for tidlig å si).


Oppsummering fra Nature på hva vi vet om Omikron - ute i dag: https://www.nature.com/articles/d41586-021-03614-z


Husk å bruke gode munnbind når du kan, og husk å forebygge mot luftsmitte. Omikron smitter svært lett gjennom luften. Ta vare på deg selv og dine.


Drop Me a Line, Let Me Know What You Think

Thanks for submitting!

© 2023 by Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page