top of page

Vi må bruke R med omhu


Spørsmål til Erna: Er regjeringen klar over at de gir inntrykk av at de bruker et tall for reproduksjonetallet (R) som FHI har regnet ut basert på et gjennomsnitt fra flere måneder tilbake (gjennomsnittlig R for hele perioden fra 11. mai til 2. august, se https://www.fhi.no/.../2020.08.05-ukerapport-uke-31-covid...)? Denne måten å regne på vil gi et alt for lavt estimat av R for dagens situasjon, og er i praksis fullstendig ubrukelig for å vurdere hva som skjer her og nå. Vi har jo hatt sakte synkende smitte i denne perioden helt frem til 15. juli og dermed R under 1 helt frem til da.


Høie hevdet nemlig på Dagsnytt 18 i går at R fortsatt er under 1. Da må det nesten være det nevnte tallet fra FHI han har brukt; det er ikke mulig å få en R under 1 på særlig mange andre måter: Hvis R er under 1 ville antall smittede ha sunket, ikke steget, slik det gjør her nå (se figur i kommentarfeltet); altså er det en umulighet med R under 1 de siste ukene. Men samme FHI har med bruk av en annen modell estimert R i dagens situasjon til å ligge mellom 2 og 3 (se figuren nedenfor her, fra forrige Ukesrapport, ny kommer denne uken. R leses av på y-aksen). Hvorfor blir ikke Høie fortalt dette? Hvem i FHI er det som velger å presentere et ubrukelig gjennomsnittstall til vår helseminister, slik at han ikke blir i stand til å vurdere situasjonen korrekt?


Vi ser av figuren at kurven gjør et bratt hopp rundt 15. juli. For å vurdere om åpningen av grensene har hatt en skadelig effekt på landet må man beregne R fra 15. juli og til i dag. Hvorfor blir ikke det gjort? Vi ser at R ligger langt over 1 for hele denne perioden. Et gjennomsnitt fra 15. juli til 2. august ville altså gitt en estimert R på over 2, slik det ser ut av kurven, med denne modellen, veldig langt fra de 0,8 som Høie mente var dagens R i Dagsnytt 18 i går.


FHI varslet forrige uke at denne ukens tall vil bli oppdatert med beregning fra 1. juli. Det vil altså i noe større grad reflektere dagens situasjon, men det vil fortsatt undervurdere dagens R og skadene etter grenseåpningen. For de to første ukene av juli ser vi fra kurven at R lå lavt.


Hvordan kan regjeringen klare å følge med på risikoen i samfunnet vårt så lenge de baserer seg på helt feilaktige tall?


Dersom regjeringen baserer sin politikk på dette tallet vil det kunne bidra til at man venter for lenge med å reversere et svært skadelig tiltakslette, som grenseåpningen var. Det vil også kunne medføre at regjeringen ikke selv tar ansvar for situasjonen de selv har satt landet i, og verre, at de ikke forstår hvor skadelig det var å åpne grensene; det ser jo ut til å bringe oss tilbake til mars, og mange har alt begynt å betale en høy pris for dette. Det kan også føre til at ungdom, som har en større kontaktflate enn andre, får skylda for å drive smitten, etter at regjeringens politikk med åpne grenser har brakt smitte inn blant dem igjen. Det er det aller siste ungdommene trenger nå, etter et halvt år med pandemi. Og det hjelper ikke at Høie sier han ikke vil at de skal føle skam; dersom han ikke selv vil ta ansvar for den politikken han selv og Erna er ansvarlige for, og som har brakt dem inn i denne belastende situasjonen, legger han indirekte skylda på dem.


Vi trenger en regjering som er opplyst og oppdatert, og som tar ansvar, også for feilskjær i kursen. Og retter dem opp. Kan noen som kjenner Erna og Høie, alternativt Solberg og Bent, informere dem om dette? Det gjelder en nasjons velferd.

Comments


bottom of page