top of page

Ingen kontroll med åpne grenser



Det går ikke bra i denne pandemien hvis du ikke gjør det som er riktig. Det går ikke halvbra heller. Det går dårlig. Men det tar endel tid fra man gjør ting feil, og til man ser at det man gjorde ikke var så lurt. Så man må være proaktiv. Og befolkningen må støtte at myndighetene er proaktive, hvis vi vil at det skal gå bra over tid.


Det nytter rett og slett ikke med politikere som må tilfredsstille velgere med kortsiktige egosentriske krav. Vi må være mer opplyste enn det, alle sammen. Da må noen sørge for at denne informasjonen fortløpende gis til befolkningen. Per i dag er denne funksjonen ikke godt nok dekket under denne pandemien. Det at noen frivillige med riktig bakgrunnskunnskap skal jobbe gratis døgnet rundt i månedsvis for å spre nødvendig kunnskap til befolkningen er ikke et tilfredsstillende eller pålitelig system.


La meg være tydelig.


Den eneste måten å holde kontrollen under denne pandemien er å holde smitten så godt som ute.


Det gjør man ikke ved å ha åpne grenser til land med ti ganger så mye smitte som oss. Med grense på 20/100.000, på landsbasis, og et par ukers forsinkelse før endring i smitte vises i lokale tall, som så først vurderes av FHI etter et par uker her hjemme, har vi rukket å komme fint inn en ny Ischgl-situasjon lokalt ute, i land som defineres som grønne og ikke krever karantene. Systemet vi har laget nå sikrer oss ikke på noen måter mot slike situasjoner.


Vi har rett og slett ingen kontroll på importsmitten per i dag. Vi bare kupper toppene. Vi er tilbake i «brems». Sånn helt i det stille, uten at noen sa noe, så vant reiselivsnæringen og noen andre interesser over hele stans-strategien. Med alt det betyr for alle oss, i helsevesenet, skoleverket, risikogruppenes livsutfoldelse, mange menneskers inntektsgrunnlag, alles generelle trygghetsfølelse, også for deler av reiselivsnæringen. Alt det er stilltiende ofret, i praksis for at velgerne skal få reise på ferie i sommer, selv om åpne grenser selvfølgelig er viktig også på helt andre nivå.


Når smitten nå nødvendigvis vil øke mer - ikke la myndighetene lure dere til å tro at det var uungåelig, fordi alle andre land opplever det samme. Vi kunne fortsatt på vår egen kurs, men da måtte vi turt å fortsette å ta våre egne valg, fullt ut.


Med stengte grenser hadde vi faktisk kontroll over tid. Men med dagens system er det etter mitt syn umulig.


Så må jeg skynde meg å si at alle systemene vi tross alt har på plass, vil demme opp mye her hjemme. Men det vil kreve mye arbeid, av mange som gjerne ikke har reist noe sted, og det vil koste mye penger. Slik kan dette gi ulmende misnøye over tid, slik vi ser i andre land. Det må vi unngå. Og vi har fortsatt ingen garantier for at systemet holder stand, om presset blir høyt nok.


Men hvorfor gikk det bra å gjenåpne så mye? Fordi vi ikke hadde smitte der ute. Hvorfor vil det ikke gå bra når skolene åpner etter ferien? Fordi det nå er ukontrollert, fri smitte der ute. Foreløpig ikke mye, men mye av denne smitten er, til tross for Hurtigruta, Haugesund og Moss, utenfor vår oppmerksomhet, og får spre seg i høy fart, om ikke like høy som i vår; mange av oss er tross alt nøye, og mange smitteverntiltak er fortsatt på plass. Men importsmitten er usynlig veldig lenge. Først når noen blir syke forstår man hva som foregår.

Husk at mange smittede er uten symptomer.


Husk at dette ellers smitter i 2-3 døgn før man får symptomer.


Det kommer nå mye ny kunnskap som viser at barn er viktige smittebærere, og at det ikke er trygt å åpne skoler når det er særlig smitte i samfunnet. Et par eksempler: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMms2024920


Dette må vi ta skikkelig tak i nå - Camilla Stoltenberg sitt narrativ om at skolene ikke hadde noen rolle i smittespredningen ser per i dag ut til å være feil, men det er dette myndighetene har lagt til grunn i sine planer for høsten, og det er dette som er den gjengse forståelse hos det norske folk. Skolene åpner om to uker. Det haster.


Det kommer også stadig mer om at Covid-19 kan gi alvorlige organskader. Tidligere friske, unge pasienter har fått skader på hjertet: https://www.statnews.com/.../covid19-concerns-about.../

Og det er sett lungeskader på CT hos tidligere friske smittede med asymptomatisk sykdom.

Noen får nevrologiske senskader, også yngre. Innbefattende forvirring, psykose og svimmelhet.


Folk med såkalt mild sykdom er fortsatt plaget fire måneder senere.


Dette handler virkelig ikke bare om dødstall.


Vi har fortsatt mulighet til å unngå en ny krise, men vi må handle raskt og resolutt, og på flere plan.

1. Vi må snarest gjeninnføre ti dagers karantene for alle som kommer inn i landet fra såkalte grønne land. Det betyr karanteneplikt for alle som kommer til landet. Unntakene bør være ytterst få.

2. Dersom man leverer to negative tester a la regler for arbeidsinnvandrere kan man slippe ut fra karantenen tidligere. Man bør betale testene selv ved kryssing av grensen. Dersom turen ikke er viktigere for deg enn det, bør du virkelig ikke reise. Da er ikke vi som samfunn villig til å betale for risikoen. For importert smitte er ekstremt dyrt å håndtere.

3. Vi må nå forsøke å bøte på skaden som er skjedd med det mislykkede eksperimentet det var å åpne grensene 15. juli, ved å snarest oppskalere testvirksomheten. Myndighetene bør snarest anbefale alle som har vært i utlandet om å teste seg, deretter deres nærkontakter. I områder med større hendelser, som i Tromsø, bør man også forsøke å ta generelle tester fra asymptomatiske. Jeg forstår at det er nesten umulig å få dette til i praksis, så dermed må vi vel begrense det til reisende og deres nærkontakter. Bare det vil kreve enormt av de som må håndtere dette i praksis. Men jo mer vi får testet i denne situasjonen, jo bedre. Uten storskala testing nå, og rask innstramming, er det nesten utopisk å holde ting åpent til høsten.


Og ja, innfør karanteneregler med en gang. Ikke vent til folk er kommet hjem. Det er deres smitte vi ikke kan få inn. Alle, absolutt alle nordmenn bør ha fått med seg advarslene om at det kunne bli innført karantene på kort varsel, og at det var en risiko ved å reise ut.


Det er nå vi kan unngå ny krise til høsten. Ikke når vi ser at den er her. Kall det å varsle på forhånd å være alarmist, hvis du vil være en skikkelig kjiping.


Hvis ikke: Se om det er noe du kan bidra med. Sett deg inn i ting, les gjerne lenkene her, øk ditt eget kunnskapsnivå. Spre så kunnskap til de som er rundt deg. Med kunnskap og de rette grepene kan vi fortsatt holde kontrollen. Men ikke tro at det går av seg selv. Med SARS-CoV-2-viruset eksisterer ingen slingringsmonn.

Comentarios


bottom of page