top of page

Danmark og vaksinering av barn



Jeg har fått spørsmål om hvorfor kurven ser ut å flate ut i Danmark. Vel stiger det ikke så mye i Danmark, men man ligger på et høyt smittenivå.

Så hva er forskjellene mellom Norge og Danmark? Man har tidligere testet mye mer i Danmark enn her, og åpnet opp for en stund siden. Nå har man trappet ned på testingen.

Og nå har Norge åpnet skolene uten noen smitteverntiltak.

Hele Norden synes nå å følge en ganske lik politikk, som innebærer å åpne opp og la alle de som ikke er vaksinert, eller får vaksine i løpet av nær fremtid, bli smittet.

Jeg tipper man i Norge har sett litt hvordan det går i Danmark. Min erfaring gjennom pandemien er at de nordiske landene synes å ha en del kontakt, og at deler av FHI-miljøet dessverre har vært påvirket av GBD-tanker fra UK, men at Norge for øvrig har skjelt lite til hvordan det går i andre land for øvrig. Det er synlig når jeg jobber tett med folk i mange andre land over tid.

Men i Danmark ser det ut at pandemien altså kan være under en slags kontroll, til tross for høye smittetall. I Danmark er positivitetsraten nå 1,5. I Sverige stiger smitten, men langt fra så raskt som i Norge. I Norge er positivitetsraten nå 3,7, og vi er inne i en fase med eksponentiell vekst. Det er altså Norge som har store mørketall nå, og i Norge testingen er på et for lavt nivå i forhold til smitten, relativt til Danmark. Det er vi som har en pandemi utenfor kontroll.


Danmark har i følge Worldometers 70% fullvaksinerte, vi har ca. 50%. Det vil ha noe å si. Men trolig aller mest fordi noen av de vaksinerte i Danmark er barn ned til 12 år.

I Danmark har man nemlig vaksinert barn ned til 12 ganske iherdig gjennom sommeren, for at de skulle ha beskyttelse til skolestart. Her har man som kjent ikke ennå bestemt seg for om de trenger vaksine. Den virkelig store forskjellen mellom våre to land, er altså at vi ikke har vaksinert noen av barna ennå.

Norge og Danmark kan dermed i praksis egentlig utgjøre et digert eksperiment in real time, med tanke på hvor stor rolle smittespredningen mellom barn i alderen 12-18 år har å si for utviklingen av pandemien i en delvaksinert befolkning.

De foreløpige resultatene fra det eksperimentet peker mot at ubeskyttede barn i denne aldersgruppen trolig bidrar til at pandemien utvikler seg i en retning av ukontrollert vekst. Dette er i tråd med teoretiske studier fra tidlig i pandemien, som jeg tidligere har delt. Det samme eksperimentet peker altså mot at vaksinering i denne aldersgruppen er helt essensielt for å kunne holde skolene åpne uten at pandemien kommer ut av kontroll - i hvert fall, eller spesielt, når man ikke bruker de vanlige, godt innarbeidede smitteverntiltakene. (Som man jo skal bruke!!)

Her har trolig de norske helsemyndighetene brent seg på sine tidligere forestillinger om at barn ikke bidrar til smitten (det er nå vist at barn bidrar til smittespredningen i like stor grad som voksne), og at luftsmitte ikke er noe å bry seg om (med Delta er det trolig nesten utelukkende luftsmitte). Disse faktorene gjør at skolene i Norge nå er rene smitte-hubs. Å teste etter symptomstart, under slike forhold, når man vet at symptomene starter i snitt to døgn etter at man blir smitteførende, medfører selvsagt ingen beskyttelse mot smittespredningen. I praksis er det nå ikke noen smitteverntiltak i skolene på plass fra nasjonalt hold.


Det virker som helsemyndighetene egentlig har bestemt seg for at nå er det på tide å slutte med dette pandemi-tullet, og åpne opp. Litt ulogisk at man da begrunner dette i hensynet til barn og unge, som nå må oppleve en skremmende situasjon der smitten eksploderer rundt dem alle steder, og svært mange i løpet av bare et par uker med skole har havnet i isolasjon eller må ha hjemmeskole på grunn av det. Også ulogisk i at det som skjer nå var det ganske lett å forutse, og både Dag Svanæs og jeg, og flere andre, har skrevet og advart om dette. Så enten har man ikke gjort jobben, og valgt å overhøre advarslene fra vårt miljø, eller så har man aktivt valgt å la barna smittes. Det siste kan ikke utelukkes, siden folk med FHI-tilknytning de siste par tre ukene har kommet med flere uttalelser som er faktisk feil, som viser at de faktisk synes å ha blitt påvirket av desinformasjonskampanjer som nå frontes av folk med akademisk tilknytning ute, og bidrar til å spre slik desinformasjon videre her i landet nå. Det er en uvant og uventet situasjon for fagfolk å møte slike krefter, men man må ta grep for å øke oppmerksomheten og kunnskapen om dette fremover, både for å beskytte befolkningen og fagfolkene selv mot desinformasjon.


Vi må også huske at vi ikke kjenner langtidseffektene av dette viruset. For hvert menneske som utsettes for Delta-viruset før de blir vaksinert, uansett alder, er ett nytt menneske utsatt for disse lavgradige, men potensielt svært alvorlige effektene. Vi snakker om effekter på hjernen, og på immunsystemet, som vi ikke kjenner omfanget eav, men som begge deler potensielt kan ha store konsekvenser over mange år. Også for eventuelle rammede barn. en. Etter loven har man har krav på adekvat beskyttelse mot smittefarlig sykdom. Her kan man ikke unnskylde seg med at man ikke har mulighet til å bekjempe smitten, for det vet vi jo hvordan vi skal gjøre. Det var det vi gjorde i skolene før sommeren.


Men viktig å lese ut fra dette er at vaksinasjon av barn og ungdom trolig vil bidra i stor grad til å dempe smittespredningen i samfunnet, også fordi dette betyr at flere søsken er vaksinert og dermed ikke bringer smitte inn i familiene.

Vi må også huske at vi ikke kjenner langtidseffektene av dette viruset. For hvert menneske som utsettes for Delta-viruset før de blir vaksinert, uansett alder, er ett nytt menneske utsatt for disse lavgradige, men potensielt svært alvorlige effektene. Vi snakker om effekter på hjernen, og på immunsystemet, som vi ikke kjenner omfanget eller betydningen av, men som begge deler potensielt kan ha store konsekvenser over mange år. Også for eventuelle rammede barn.


Man må nå snarest - innføre effektive smitteverntiltak i skolene, og - åpne for vaksinering av barn ned til 12.

Comments


bottom of page