top of page

Koordinert lockdown i hele verden for å stanse en pandemi

Tillater meg å dele noen innovative tanker med dere her. Tilgi en litt lang intro - men tankene er såpass langt unna rådende tankesett at jeg tror det trengs en slags vei inn. Poenget kommer nederst:


Koordinert lockdown i hele EU - eller hele verden, koordinert fra WHO - kan teoretisk sett stanse pandemien


Hvordan vi møter denne pandemien er et spørsmål om bevisste valg, strategi og politikk.

Det er ikke slik at man MÅ se en oppblomstring om høsten. Men om vi slipper viruset til blant oss, vil det spre seg. Og et tegn på at smitteverntiltakene vi har på plass nå ikke er tilstrekkelige til å holde smitten unna, er alle forkjølelsene som florerer. De viser at virus klarer å komme seg fra en vert til neste. Så dersom SARS-CoV-2 er tilstede, vil det også spre seg under slike forhold. Årsaken til at det likevel ikke sprer seg, om det ikke gjør det, er da at det ikke er tilstede.


Våre myndigheter var tydelige på at de ønsket en «stans»-politikk i vår, og de lyktes langt på vei i dette, etter å ha gjort adekvate tiltak. Man har aldri åpent gått ut med informasjon om at denne strategien er endret, men mye peker mot at man i det stille har endret strategi til «brems» - og ikke bare brems som i «danse»-fasen (mitigasjonsfasen) som går på å holde viruset nede etter å ha slått det ned, men brems som i forsøk på å kontrollere viruset på et høyere smittenivå, i retning av det Sverige gjør. Enkelte uttalelser er mer bekymringsfulle, som når Bergens helsesjef blir sitert på at de skal passe på at ikke sykehusene blir overbelastet. Da prøver man ikke å stoppe smitten, men å hindre den i å spre seg for fort. Da er vi tilbake der man var i februar. Er det slik at man i det stille planlegger for "flokkimmunitet"? I så fall, hvem har bestemt det? Hvorfor får befolkningen heller ikke denne gangen vite hva myndighetene planlegger på deres vegne?


Og når det er smitte tilstede: Hvorfor anbefaler ikke FHI munnbind i flere settinger? I det minste til alle med pasientkontakt i helsevesenet i Bergen og andre steder med lokale utbrudd? Det er svært lenge siden alle andre land enn skandinaviske gikk ut med generell anbefaling om munnbind, basert på tonnevis av studier som har vært publisert siden februar.

Nå er det også mye som tyder på at mengden virus man får i seg har betydning for hvor syk man blir. Om du får i deg lite virus, kan det øke sjansen for asymptomatisk sykdom; og med noe hell kan du kanskje også utvikle en grad av immunitet. Maskebruk ser altså ut å ha enda mer for seg enn man har ment: https://www.telegraph.co.uk/.../face-masks-could.../...

Kanskje er noe av årsaken til at antall innleggelser ikke har økt mer siden sommeren - i tillegg til at det er gjennomsnittlig yngre som smittes nå - at folk faktisk passer på smittevernet - og at de som smittes likevel, dermed ofte har fått i seg lavere inokulasjonsdose (mindre mengde virus) enn det vi så i vår?


Men: Kina ligger fortsatt lengst fremme i forhold til erfaring med og kjennskap til viruset. De har valgt en annen strategi. Ved registrert smitte går de til verks umiddelbart, og gjør det som trengs for å slå ned smitten fullstendig. De mener nå at disse oppskriftene fungerer bra nok til at de ikke lenger tenker at det er nødvendig at hele befolkningen blir vaksinert. Det holder at frontlinjearbeidere i helsevesenet, restauranter og skoler (!), og kinesere i utlandet vaksineres. For de har ikke noe problemer med å kontrollere viruset innenlands per i dag:


«There isn't currently a need for mass vaccination at this stage -- though that could change if another serious outbreak takes place, Gao said. ... China's reported virus numbers have stayed low since the spring. There have been a few flare-ups -- ... but these were met with immediate lockdown measures and mass testing, and the outbreaks were contained within a few weeks.

Gao cited these brief outbreaks as evidence of China's effective containment measures.

"The facts have proven that we have several magic weapons to respond to the epidemic," he said».


Kina har flere vaksinekandidater i fase 3. Men de holder litt igjen: "Since there has never been a Covid-19 vaccine developed before, which makes this case the very first in science, it is possible that it may induce ADE (antibody-dependent enhancement) effects as any other firsts we will possibly face," he said, according to Global Times.

ADE is when specific antibodies help a virus to enter cells and replicate -- basically, when a treatment makes the disease worse.

"Scientific research is a very rigorous process, we need to give scientists a bit more time," he added.»


Tror vi fortsatt kan ha veldig mye å lære av Kina her.


Vi sliter om vi i lille Norge er de eneste som går for full stans, men det er likevel fullt mulig. Det har vi til og med erfart. Men om hele EU og EØS velger å - samtidig - gå inn for denne politikken, og samtidig gå i lockdown der det trengs, vil vi kunne oppnå samme resultater i Europa som Kina har gjort. Og - vi ville alle kunne reise fritt innen Europas grenser etterpå, med minimal risiko for å bli smittet. - og til og fra Kina. Også uten vaksine.

Better still: om vi får WHO til å koordinere global lockdown!


Så: på tide for Norge å lede an i internasjonalt samarbeid også på dette feltet? Den mest meningsfulle oppgaven for norsk diplomati noensinne? Å stanse en pandemi -

Er ikke det mye mer konstruktivt enn den fatalistiske holdningen som demonstreres i dag?



Source: CNN




Comments


bottom of page