top of page

Alvorlig bekymret for Sverige



Eiliv Lund, epidemiolog, mener vi skyver på problemet ved å ikke la koronaviruset fare gjennom befolkningen, og snakker fortsatt om flokkimmunitet som han mener Sverige er nærmere å oppnå. Han mener åpenbart at tiltakene her hjemme er for dyre og feilslått. https://www.vg.no/.../epidemiolog-vi-skyver-problemet...

Ja, dersom det i det hele tatt er mulig å oppnå flokkimmunitet er Sverige nærmere. Men er de i så fall kommet noe særlig på vei – til tross for lidelse og død? Jeg gjentar at WHO på pressekonferansen nå på fredag informerte om at det de har av data nå peker IMOT at flokkimmunitet er i ferd med å bygge seg opp noe sted i verden. WHO sa også da at de land som har håpet på dette foreløpig ikke ligger an til å kunne oppnå det de håpet på. Men her hjemme refereres ikke WHOs informasjon i mediene; i stedet lar mediene Tegnell og hans disipler komme til orde med sin fremstilling av virkeligheten, som ingen andre land lenger deler, igjen og igjen.

I tillegg er det fortsatt usikkert om man oppnår varig immunitet av å gjennomgå covid-19-infeksjon, også jfr. WHO. Se annen post her på siden. (Det betyr ikke at en vaksine ikke kan fungere, men det kan peke mot at dette i så fall må tas hensyn til i utformingen, kanskje må en vaksinering f eks gjentas flere ganger.) Men dersom man ikke blir immun etter å ha hatt covid-19, vinner man ingen ting på befolkningsplan på å gjøre som Sverige nå gjør. Da er eksperimentet til Tegnell helt mislykket. Til hvilken kostnad? Strategien koster per i dag svært mange mennesker livet i vårt nære naboland, relativt til her hjemme.

I Norge har vi per i dag 191 døde totalt, gjennom hele epidemien. I Sverige døde omtrent like mange mennesker på ett døgn fra 20.-21. april som under hele epidemien totalt her hjemme (185 døde på 24 timer). Sverige nå ligger bare bak UK i antall døde per million innbyggere per dag, se bildet og lenke nederst, og kurven for Sverige stiger bratt, mens den har snudd for UK. Vi har 50 personer i intensivbehandling, i Sverige 548 (https://www.svt.se/datajournalistik/corona-i-intensivvarden/).

Det har vært mye klaging her hjemme over at kostnadene ved nedstengningen av samfunnet også inkluderer alle de pasientene som ikke har fått behandling ved våre sykehus den senere tiden. Men det er ikke myndighetene som stengte elektiv virksomhet ved sykehusene i Norge; det var det sykehusene selv som gjorde, fordi de måtte gå i gul beredskap og forberede seg på en tsunami av covid-19-pasienter. Nå trenger vi ikke det her hjemme i dag; vi er tilbake i grønn beredskap og er i ferd med å øke tilbudet til andre pasientgrupper igjen. Vi har kjøpt oss tid til å tilegne oss ny kunnskap om virkningene og behandling av Covid-19-infeksjon, til å organisere oss bedre, få på plass leveranser av smittevernutstyr, beskytte helsepersonell bedre. I Sverige er ikke bare elektiv virksomhet i helsevesenet rettet mot mennesker nå på vent, men også elektiv virksomhet rettet mot dyr er stanset og ressurser overført herfra til de som kjemper mot Covid-19. Ressursene er ekstremt presset. Hva alt dette kommer til å bety for sykelighet og dødelighet i Sverige på sikt er ukjent. Men det er dessverre ingen tegn til at dette skal endres i nær fremtid; fortsatt er antall nye registrerte smittede over 600 per dag. CFR i Sverige har ligget opp mot 10 % - kanskje fordi man tester så få - så dette peker mot fortsatt alvorlig sykelighet og dødelighet i tiden fremover.

Det er i ferd med å utspille seg en stor tragedie i vårt nære naboland. Det er på tide at noe gjøres for å hindre denne tragedien i å få fortsette, ikke at norske epidemiologer fremsnakker det som er i ferd med å skje og at norske medier fortsetter å la det narrativet få stå. https://ourworldindata.org/.../daily-covid-deaths-per...

Comments


bottom of page