top of page
bianconero (2).jpg

Mer om meg og tanken bak denne siden

​

Jeg er lege med doktorgrad i farmakoepidemiologi og en BSc i samfunnsøkonomi fra Universitetet i Oslo. Som ledd i utdannelsen i økonomi inngikk også noe matematikk og statistikk. En del av utdannelsen var også å studere hvordan matematiske funksjoner settes opp for å beskrive samfunnsøkonomiske realiteter og hvordan endrede forutsetninger for disse modellene kan påvirke resultatene. 

 

Som kliniker har jeg arbeidet som allmennlege med legevakt i Finnmark, Akershus, Oslo og Østfold og innen eldreomsorg i flere sykehjem og på sykehus.

 

I min doktorgrad, som besto av tre ulike studier, arbeidet jeg blant annet med store datasett, en registerstudie, og jeg ledet en konsensusprosess for utvikling av nye retningslinjer for farmakologisk terapi hos eldre. Siden har jeg arbeidet på et postdoktorprosjekt der jeg har studert en ny hypotese om potensielle eksterne drivere som ledd i en type sjeldne autoimmune sykdommer. I den forbindelse har jeg jobbet mye med litteratursøk og teoretiske studier. Jeg har også arbeidet i immunologilab med undersøkelser av t-cellers overflateegenskaper visualisert ved hjelp av tetramerer, magnetkuler og flow cytometri.

 

Tilfeldighetene ville det slik at jeg har kunnskaper innen flere felt - klinisk medisin, immunologi, epidemiologi, matematikk og samfunnsøkonomi - som alle er av stor relevans for forståelse av denne pandemien. Erfaring i å lete frem og tolke forskningsresultater på selvstendig grunnlag kom også til nytte da jeg i midten av februar la til side mitt eget forskningsprosjekt for å dukke ned i ny kunnskap om SARS-CoV-2 og pandemien på fulltid, fra morgen til kveld i den mest kritiske tiden for Norge.

​

Utfallet av denne pandemien avhenger i stor grad av at våre ledere har en god forståelse for detaljene i hvordan viruset oppfører seg både med hensyn til smitte og sykdom, og hvordan dette kan påvirke helsevesenet og økonomien. Kostnadene både menneskelig og økonomisk sett kan bli ekstremt høye dersom man ikke styrer rett. Men ettersom utfallet av en pandemi til syvende og sist avhenger av hvordan hver og en av oss handler, ikke hva vi blir fortalt, må også god og oppdatert kunnskap nå ut til et bredere publikum. Denne delen av kunnskapsformidlingen har vært lite fremme i Norge i denne perioden. Derfor har jeg følt det nødvendig å forsøke å dele mine innsikter med et bredere publikum.

 

Av samme årsak, og fordi det har vært et stort innslag av hast i disse månedene, har jeg i denne tiden fokusert på formidling via rikspressen, fremfor å bruke mye tid på ordinær vitenskapelig formidling, der man som regel når et mindre publikum og først etter større forsinkelser. Jeg har også kommunisert direkte til og med folk via min private Facebook-side, som en tilgjengelig kanal som allerede eksisterte. Etter hvert har det blitt en betydelig populærvitenskapelig produksjon av dette, der jeg ser at kunnskapen fortsatt er gyldig i dag.

 

Denne pandemien trekker ut i tid. Stoffet legges derfor ut her, søkbart og tilgjengelig for alle. Innleggene er delt her slik de ble skrevet originalt, og datert ut fra den originale datoen innleggene ble postet på Facebook. Slik kan dette også fungere som et historisk arkiv. Innleggene må derfor vurderes i lys av tiden de ble skrevet i. Jeg har foreløpig ikke sett at det er nedtegnet vesentlige saklige feil underveis, da mye av den nåværende kunnskap om pandemien allerede var i ferd med å bli tydelig tidlig i fjor vår, men dersom det skulle fremkomme ny kunnskap som tilsier at noe av innholdet ikke lenger bør ligge ute, vil innleggene bli redigert med påskrift om redigering, eller fjernet.

De som lurer på hvorfor jeg deltok i Debatten, og som har spørsmål omkring de tallene som ble presentert der, kan lese dette innlegget. 

 

Jeg har dessverre ikke hatt kapasitet til å sende ut nyhetsbrev, da dette krever en litt større operasjon enn jeg håpet hver gang. Men hvis du abonnerer på RSS-feeden får du opp nye innlegg når de kommer ut. Det har gått litt i rykk og napp på grunn av generelt stort arbeidspress. 

 

Innleggene fremstiller min private forståelse av situasjonen og må tolkes i lys av dette. Jeg står inne for innholdet her, men kunnskap må alltid ses i en helhetlig sammenheng og hver og en må selv ta ansvar for å innhente tilstrekkelig og nødvendig informasjon til eget bruk. Gode offentlige informasjonskanaler til dette formål er blant annet sidene til

 

Statistikk over koronasituasjonen kan blant annet følges via sidene til

WHO (https://covid19.who.int),

Worldometer (https://www.worldometers.info/coronavirus/)

og World in Data (https://ourworldindata.org/coronavirus).

 

​

Denne siden må ikke erstatte råd og tiltak fra behandlende lege, og jeg kan ikke svare på medisinske spørsmål her. Ved behov for legehjelp, kontakt egen lege eller legevakt. Ved behov for øyeblikkelig hjelp, kontakt 113. Dette materialet må ses som bidrag til den offentlige debatten. Ved behov vil jeg gjerne forsøke å bistå med tolkninger og presiseringer av det som er skrevet på disse sidene, og synes det er hyggelig med hendvendelser!, men ber om forståelse for at pågangen har vært formidabel i disse månedene og at jeg ikke alltid klarer å svare.  

 

Jeg håper materialet kan komme til nytte.

 

Oslo, 31. oktober 2020

 

Med de beste ønsker i denne krevende tiden,

 

Gunhild

Tillegg, september 2021: 

Det siste året har jeg etter invitasjon fra prof. Lawrence Mayer fra Harvard/Johns Hopkins vært med-moderator for en side for fagfolk på Facebook, Clinical Epidemiological Discussion of COVID19 Pandemic Group: 

"
This group is intended for clinicians, academics, and both healthcare and business leaders in the biological sciences, mathematics, and related fields who have an interest in public health and epidemiology as related to COVID-19 and the sars-cov-2 virus. The purpose of this group is to serve as an expert-driven communications hub for emerging evidence-based medicine about the pandemic and the virus. This is accomplished through critical review of publications, analysis of population-level data (epidemiology), and vigilant surveillance of emerging science from pre-publication servers. It is our goal to serve as a conduit for important and impactful scientific research to effect two outcomes: 1) provide ease of information access for healthcare workers, and 2) provide a forum to enhance scientific communication and collaboration regarding current research. To this end, we discourage posts that do not serve these purposes. We limit posts to evidence-based content (ie: no anecdotes, no news stories, no meme or comedy posts). We have a team of 20+ moderators and administrators..." 

Jeg arbeider også med dyktige fagfolk fra mange ulike disipliner i Covid Action Group/World Health Network, en ideell sammenslutning av folk fra hele verden som arbeider for å bekjempe denne og fremtidige pandemier. Vi utarbeider råd om hvordan ulike utfordringer ved pandemien kan adresseres, og oppdaterer hele tiden disse ressursene som kan finnes på hjemmesiden vår. 

 

- Clinical epidemiology is a marriage between quantitative concepts used by epidemiologists to study disease in populations and decision-making in the individual case which is the daily fare of clinical medicine. John R. Paul. 1938

Drop Me a Line, Let Me Know What You Think

Thanks for submitting!

© 2023 by Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page